Hlavní obsah

Dokument švédské televize: Politici vzali v kauze gripenů úplatky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Švédská veřejnosprávní televize odvysílala v úterý večer druhý díl svého dokumentu o prodeji švédských stíhaček JAS-39 Gripen do ČR. Jeho část odvysílala Česká televize. Exministr zahraničí Jan Kavan (ČSSD) tam mluví o tom, že část politiků zřejmě vzala úplatek a také zmiňuje, že by bylo možné zařídit, aby se zdrželo případné policejní vyšetřování.

Článek

"Myslím si, že to není zcela vyloučené, ale raději bych, abychom to probrali z očí do očí, a ne po telefonu," řekl v reportáži Kavan.

V ČT ihned po odvysílání svá slova popřel. Sváděl to na špatný překlad či vytržení vět z kontextu. Druhý den poté, co s reportéry mluvil o případném ovlivňování, prý podal trestní oznámení, protože si myslel, že jej nabádají k ovlivňování vyšetřování.

Reportéři si s ním na začátku sjednali schůzku a vydávali se za pracovníky bezpečnostní firmy [celá zpráva] , která má co do činění se společností British Aerospace (BAe), která před lety prodej gripenů zprostředkovávala.

Na schůzkách Kavan, či jeho spolupracovník - lobbyista Petros Michopulos, kterého si na jednu z nich přivedl, naznačili, že BAe a především Steve Mead, který nákup stíhaček zprostředkovával, ovlivňovali politiky. Hlavně ty, kteří byli proti nákupu stíhaček nebo ještě nebyli rozhodnuti. To, že nabízejí úplatky politikům z ODS, ČSSD či KDU-ČSL, prý bylo veřejným tajemstvím.

"Pokud by se začala vyšetřovat vyjednávání, která vedl Steve Mead, tak bude řadě lidí běhat mráz po zádech," řekl Kavan v reportáži.

Kavan sám řekl, že jemu úplatek nenabízeli. Nemělo by to prý smysl, jeho kladný postoj ke gripenům byl veřejně znám, a nebylo tedy potřeba ho přesvědčovat.

První díl dokumentu televize odvysílala minulý týden. V něm se mluvilo například o tom, že lobbyisté spolupracovali hlavně s tehdejším ministrem financí Ivem Svobodou.

Prodej - pronájem

ČR o koupi 24 strojů gripen od švédské firmy Saab jednala od roku 1997. Vláda Miloše Zemana výdaj zhruba 60 miliard korun schválila, parlament pak nákup odmítl. Z obchodu sešlo na podzim 2002. Odpískal ho kabinet Vladimíra Špidly. Oficiální zdůvodnění znělo: velké výdaje na rekonstrukci země po povodních.

ČR si tytéž stíhačky později pronajala. Jednání už ale nevedly Saab či BAe, ale bylo vedeno na úrovni vlád Švédska a ČR.

V dokumentu se také mluvilo o Rakušanovi Alfonsu Mensdorffu-Pouilly, který měl mít od BAe k dispozici miliardy korun. [celá zpráva] Prý na úplatky politikům. Šly ze společnosti Valurex se sídlem v Panamě. Mensdorff potvrdil, že s BAe měl smlouvu na konzultační služby.

Švédsko už prodej šetří

Švédsko v pondělí začalo úplatkářskou aféru v souvislosti s jednáním o prodeji a následném pronájmu stíhaček České republice vyšetřovat. Oznámil to vrchní státní zástupce Christer van der Kwast. Na vyšetřování spolupracuje i česká policie.

Dodávka JAS-39 Gripen do ČR

  • březen 1997 - vláda Václava Klause (ODS) rozhodla o modernizaci letectva a nahrazení dosluhujících strojů MiG-21

Uchazeči o dodávku: McDonnell-Douglas/Boeing (USA, F/A-18) a Lockheed Martin (USA, F-16), Dassault Aviation (Francie , Mirage 2000-5), konsorcium EADS (EU, Eurofighter Typhoon) a BAa Systems/Saab (Velká Británie/ Švédsko JAS-39 Gripen)

  • leden 2001 - ministr obrany Vladimír Vetchý vyhlásil výběrové řízení na nové nadzvukové letouny pro české vojenské letectvo v lednu 2001
  • květen 2001 - z tendru odstoupili Američané kvůli netransparentnosti Následně se stáhly i Dassault a EADS a v soutěži tak zůstalo jen konsorcium BAE Systems/Saab s gripeny
  • říjen 2001 - vláda Miloše Zemana (ČSSD) konstatovala, že BAa Systems/Saab splnili zadání
  • duben 2002 - vláda Miloše Zemana schválila nákup 24 stíhaček JAS-39 Gripen za více než 60 miliard korun. Zákon o financování nákupu ale odmítl Senát, jehož veto poslanci nepřehlasovali
  • léto 2002 - vláda  Vladimíra Špidly (ČSSD) po povodních odstoupila od nákupu gripenů
  • červenec 2003 - Špidlova vláda se rozhodla pro pronájem stíhacích letounů. Starší stroje F-16 nabídly Belgie, Nizozemí a USA, Kanada přišla s letouny F/A-18. Švédsko nabídlo za stejnou cenu 14 nových gripenů.
  • červen 2004 - vláda se rozhodla pro pronájem 14 gripenů na deset let za dvacet miliard korun, armáda podepsala smlouvu 
  • duben 2005 - do ČR přiletěly první gripeny
  • červenec 2005 - gripeny zařazeny do letectva AČR

Prokuratura zároveň uvažuje o tom, že podobné vyšetřování zahájí i v případě prodeje gripenů do Jihoafrické republiky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám