Hlavní obsah

Televize iráckých extrémistů vysílá z Egypta

Právo, Břetislav Tureček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KÁHIRA

Krev stříkající z amerických vojáků ve chvíli, kdy padli do léčky odstřelovačů, pumové a minometné útoky na vozidla USA a tvrdý protiamerický a protiíránský akcent: to vše a vlastně nic jiného vysílá 24 hodin denně, sedm dní v týdnu televizní stanice az-Zaurá.

Článek

Kanál plný povstalecké a teroristické propagandy iráckých rebelů má jeden zajímavý rys: jeho signál pouští na celý Blízký východ egyptskou vládou kontrolovaná firma Nilesat.

"Tento kanál je velmi pobuřující," řekl nejmenovaný americký diplomat v Káhiře.

Egypt se hlásí do předních šiků tažení proti teroru a je považován za jednoho z důležitých spojenců Washingtonu v regionu. Jeho počínání v kauze az-Zaurá ale zapadá do probouzející se řevnivosti mezi sunnitsko-arabským světem a šíitskoíránským okruhem, jejímž katalyzátorem je právě současné dění v Iráku.

"Nic v tom nevidíme," řekl egyptský ministr informací Anas Fikkí. "Az-Zaurá si zarezervovala prostor na satelitu Nilesat, mají smlouvu a platí. Je to čistý byznys, žádná politika."

Hlásná trouba povstalců

Satelitní kanál založil bývalý irácký poslanec Miš'án Džubúrí a debaty se vedou jen o to, zda má stanice blíže k militantním islamistům, nebo spíš - jak naznačuje obsah - k Islámské armádě Iráku, která je i přes svůj název nacionalistickým uskupením napojeným na bývalé baasisty.

V pořadech jsou běžně napadáni iráčtí šíité, vláda Núrího Málikího je grafickými prvky spojována s teheránským režimem. Kromě hlavní role v brutálních bojových scénách jsou Američané vykreslováni jako nicky odsouzené k porážce, v tažení proti Bushovi autoři jednoho z programů využili i pasáže z filmu Fahrenheit 9/11 levicového propagandisty Michaela Moora.

Rebelové vysílali z tajných míst v Iráku svá vlastní videa do Káhiry. Nedávno se však odmlčeli a Nilesat do programu zařazuje archivní materiály.

"Řekli nám: Když nic nepošleme, hrajte dokola, co už máte," potvrdil Saláh Hamza ze satelitní firmy, že dnes už program sestavují v samotném Egyptě.

Egyptský ministr Fikkí připustil, že byl neformálně osloven americkým ambasadorem Francisem Ricciardonem, prý však "v přátelské rovině". USA nyní podle zákulisních informací sázejí spíše na intervenci iráckého prezidenta Džalála Tálabáního, až dojde na jeho odloženou návštěvu Káhiry.

"Pro tuto chvíli mají povstalci svou hlásnou troubu a na Blízkém východě se vynořil další z dlouhé řady rozporů," podotkl profesor Lawrence Pintak z Americké univerzity v Káhiře.

"USA, které požadují svobodu a demokracii v arabském světě, chtějí umlčet televizí stanici. A Egypt, jehož věznice jsou plné domácích islamistů a drží zkrátka vlastní média, obhajuje právo iráckých rebelů na svou elektronickou tribunu."

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám