Hlavní obsah

NATO mění strategii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

RIGA

Severoatlantická aliance musí být připravena vést několik menších misí najednou mimo své území a současně si zachovat kapacitu pro vedení velkých vojenských operací. Vyplývá to z politického dokumentu, který ve středu v lotyšské Rize schválili vedoucí představitelé zemí NATO.

Článek

Aliance musí mít kapacitu rozvinout a udržet rozsáhlé i menší operace kolektivní obrany na území NATO, jeho periférii i ve "strategické vzdálenosti", uvádí dokument. Nevyčísluje však, pro kolik operací by mělo mít NATO kapacity. Ministři obrany aliance se v červnu v Bruselu shodli, že by měla být schopna vést najednou až šest menších misí s účastí 20 000 až 30 000 lidí a dvě velké operace s podílem asi 60 000 vojáků namísto jedné velké války, na kterou se připravovala ve 20. století.

Rozsáhlý konvenční konflikt je nyní nepravděpodobný, za to existuje hrozba nekonvečně vedených útoků z regionů mimo euroatlantickou oblast, při nichž by mohly být použity i zbraně hromadného ničení.

Podle komuniké bude hlavní hrozbou členům aliance v příštích deseti až 15 letech terorismus, který má stále globálnější charakter, a šíření zbraní hromadného ničení. Stejně tak se dokument obává nestability způsobené tak zvanými zhroucenými státy, regionální krize a konflikty a stále snadněji dostupné nejmodernější konvenční zbraně. Za nejnebezpečnější kombinaci těchto faktorů zpráva označuje zbraně hromadného ničení v rukou teroristů.

Text předpokládá i těsnou spolupráci s OSN, EU a dalšími mezinárodními institucemi, ale i s nevládními organizacemi při rekonstrukci a obnově oblastí postižených konflikty. Bezpečnost a rozvoj jsou propojenější, než kdy dříve, zdůrazňuje aliance.

Reklama

Související témata:

Související články

V Rize začne večer summit NATO

Pracovní večeří začíná v úterý v lotyšské metropoli Rize dvoudenní summit 26 šéfů států a vlád zemí NATO. Politici se zaměří hlavně na potíže operace...

Šéf NATO: v Afghánistánu chybí pětina sil

Alianci stále chybí na jihu Afghánistánu asi pětina požadovaného počtu sil. V úterý na to upozornil šéf NATO Jaap de Hoop Scheffer alianční summit v Rize,...

Výběr článků

Načítám