Hlavní obsah

Švýcarsko dá nováčkům v EU včetně ČR skoro 18 miliard korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CURYCH

Obyvatelé Švýcarska v nedělním referendu schválili poskytnutí miliardy švýcarských franků, tedy asi 17,6 miliardy Kč, deseti novým členům Evropské unie. České republice má připadnout asi desetina z celkové sumy. S návrhem souhlasilo 53,2 procenta Švýcarů.

Článek

Podle únorové dohody s EU Švýcarsko za poskytnutí této částky na oplátku dostane přístup k trhu rozšířené EU a bude se movi účastnit unijních programů. Česko by podle této dohody mělo získat 110 miliónů švýcarských franků, tedy asi dvě miliardy korun. Švýcarská vláda i většina politických stran občanům schválení zákona doporučovala; průzkumy veřejného mínění ale ukazovaly těsný výsledek.

Peníze mají jít přednostně na reformy veřejné správy, ochranu životního prostředí, budování infrastruktury, podporu soukromého sektoru a na rozvoj lidských zdrojů. Na konkrétních projektech se má dohodnout švýcarská strana s jednotlivými státy. Největší díl z miliardy švýcarských franků mají získat Polsko (489 miliónů), Maďarsko (131 miliónů), ČR (110 miliónů) a Litva (téměř 71 miliónů). Slovensku má připadnout 67 miliónů franků.

Zamítnutí by zhoršilo vztahy Švýcarska s EU

Pokud by referendum o miliardě franků pro nové členy EU rozhodlo záporně, podle Bernu by to zhoršilo vztahy mezi Švýcarskem a unií. Země s EU ještě vyjednává například o obchodu s elektřinou či o výzkumu.

Švýcarsko bývá označováno za nejbližšího souseda EU, a to i proto, že je třetím největším obchodním partnerem unie po USA a Číně. Přibližně 800.000 občanů EU žije a pracuje ve Švýcarsku. Za privilegovaný přístup na trh rozšířené EU platí obdobně jako Švýcarsko i Norsko, Island a Lichtenštejnsko finanční injekcí ve prospěch desítky nováčků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám