Hlavní obsah

Virem HIV je nakaženo už 40 miliónů lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Globální epidemie AIDS se stále šíří. Plyne to z úterní zprávy Světové zdravotnické organizace (WHO) a společnosti OSN UNAIDS. Letos se nově virem nakazily 4,3 miliónu lidí, polovina z nich v subsaharské Africe. Celkem je tak virem nakaženo asi 40 miliónů lidí. U každého z nich se dříve či později objeví nemoc AIDS.

Článek

Nejhorší situace je v oblasti subsaharské Afriky, odkud jsou hlášeny tři čtvrtiny úmrtí na AIDS a kde žijí dvě třetiny nakažených virem HIV. Z 4,3 miliónu nově nakažených jich 2,8 miliónu připadá na subsaharské státy.

Počty nemocných však vzrůstají v celém světě, kde je nakažených už 40 miliónů. Nemoc se šíří především mezi mladými lidmi, čtyřicet procent nově nakažených je ve věku mezi 15 a 24 lety.

Prudce přibývá nemocných ve východní Evropě

Ve východní Evropě a ve Středí Asii je nyní nakaženo 270 000 lidí, přičemž v roce 2004 jich bylo jen 160 000.

Tak v jihovýchodní Asii se nemoc šíří, nárůst je patnáctiprocentní, k čemuž přispěli především narkomani sdílející jehly, prostituce a homosexuální styky mezi muži. V indické Bombaji má HIV 54 procent prostitutek. V Číně 44 procent z 650 000 nakažených jsou narkomani, kteří si půjčovali injekční jehly.

I ve vyspělých zemích počet nemocných roste, v USA jich žije 2,4 miliónu, což je o 290 000 více než předloni.

Počty nakažených virem HIV v jednotlivých oblastech světa. Foto: repro zpráva OSN. Kliknutím na obrázek jej zvětšíte.

Nemoc se opět prudce šíří mezi homosexuály, zejména v Latinské Americe a v Asii, ale také v evropských zemích. V Nizozemsku v této skupině od roku 2001 vzrostl počet nakažených o 75 procent, ve Švýcarsku o 71 procento, v Portugalsku o 68 procent a v Německu o 50 procent. Podle zprávy selhaly programy prevence.

Chybějí léky i peníze

Podle zprávy léky dostává jen 6,8 miliónů nakažených. Na boj s nemocí bude vydáno v roce 2006 8,9 miliardy dolarů, i když by bylo potřeba 14,9 miliardy  

Reklama

Výběr článků

Načítám