Hlavní obsah

Biden přijal nominaci na prezidenta USA. Společně překonáme dobu temna, řekl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Milwaukee

Joe Biden přijal nominaci Demokratické strany do souboje o Bílý dům, oficiálně se tak stal vyzyvatelem prezidenta Donalda Trumpa. V projevu na sjezdu strany podle agentury DPA bývalý viceprezident Baracka Obamy uvedl, že chce být prezidentem všech Američanů, nikolik pouze těch, kteří pro něj budou hlasovat.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Joe Biden

Článek

„S velkou ctí a pokorou přijímám nominaci pro úřad prezidenta Spojených států,” řekl 77letý Biden v proslovu, který komentátoři označovali za nejdůležitější v jeho padesátileté politické kariéře.

Ztrácí Biden náskok? Průzkumy se diametrálně liší

Volby USA

Slíbil být prezidentem nejen těch, kteří mu ve volbách 3. listopadu odevzdají hlas, nýbrž všech občanů USA. „Společně můžeme překonat a překonáme dobu temna v Americe,” řekl ve video projevu přenášeném z jeho domu ve Wilmingtonu ve státě Delaware na sjezd konaný v Milwaukee.

Bidenovo vystoupení je vrcholem čtyřdenního sjezdu demokratů, který se kvůli pandemii koná ve značně omezené podobě a řečníci na něm vystupují především prostřednictvím video spojení.

V pondělí na něm vystoupila mimo jiné bývalá první dáma Michelle Obamová, která Trumpa označila za špatného prezidenta, který rozděluje a přináší zemi chaos. Během dnruhého dne sjezd Bidena oficiálně nominoval kandidátem demokratů na prezidenta. Ve středu přijala kandidaturu na viceprezidentku Kamala Harrisová, která by se v případě vítězství stala první ženou a zároveň černoškou na viceprezidentském postu.

Trump: Půjde o přežit národa

Učinil rovněž slib, že sjednotí hluboce rozdělenou zemi, dostane pod kontrolu koronavirovou pandemii a vytvoří miliony pracovních míst. Hodlá rovněž najít odpověď na „rasistickou nerovnost” v americké společnosti a rozhodně bojovat proti změnám klimatu.

Biden je oficiálním kandidátem na prezidenta USA

Volby USA

Na Bidenovu nominaci regoval ve čtvrtek také současný prezident Donald Trump. Podle něj by se Biden stal pro Američany „noční můrou”. Dodal, že demokraté v případě Bidenova vítězství zničí ekonomiku, rozpustí policii a přivedou zemi k anarchii.

Trump zároveň prohlásil, že v listopadových volbách půjde o „přežití národa” a zopakoval svůj názor, že demokraté mohou volby vyhrát pouze pomocí volebních podvodů, své tvrzení ale nikterak nedoložil.

Reklama

Výběr článků

Načítám