Hlavní obsah

Každý vlastní debatu. Trump s Bidenem se osobně nesetkají

Právo, Daniel Drake
Washington

Americké voliče čekají ve čtvrtek dvě debaty, obě ve stejný čas. Jednu bude mít současný prezident Donald Trump, druhou jeho protikandidát Joe Biden. Do duelu spolu nepůjdou, diskutovat budou samostatně a s voliči. Oznámení přichází poté, co se šéf Bílého domu odmítl účastnit virtuální debaty s Bidenem.

Foto: Patrick Semansky, ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump a jeho protikandidát Joe Biden

Článek

Poté, co Trump vycouval z televizní debaty, která se kvůli jeho nakažení měla konat virtuálně, oznámil jeho soupeř Joe Biden, že si uspořádá vlastní diskusi, takzvanou „town hall”, tedy formát, kde otázky kladou voliči.

Donald Trump nezahálel a obratem oznámil stejný úmysl. Jeho debata se bude konat navíc ve stejný čas jako ta Bidenova. Americký prezident je známý tím, že mu velmi záleží na sledovanosti. Zdá se, že si tak se svým protikandidátem chce porovnat popularitu. Bývalému viceprezidentovi se často vysmívá, že na jeho předvolební mítinky nikdo nechodí, protože je nudný a ospalý.

Trumpova diskuse s občany se uskuteční na Floridě v Miami a vysílat ji bude stanice NBC a její dceřiné sítě CNBC a MSNBC. Moderovat ji bude novinářka Savannah Guthrieová. Severně od nich, v pensylvánské Filadelfii, se bude nacházet Biden. Jeho vystoupení bude mít pod taktovkou ostřílený moderátor George Stephanopoulos ze stanice ABC, která bude akci přenášet.

Debata Bidena s Trumpem vzbudila rozpaky, Trumpovi moc nepomohla

Volby USA

Oba státy jsou pro kandidáty klíčové

NBC s odvoláním na prezidentovy lékaře uvedla, že jakákoli interakce s Trumpem je naprosto bezpečná. Voliči se tak nemusí obávat a mohou se události zúčastnit.

Výběr obou míst není čistě náhodný. Jak Florida, tak Pensylvánie jsou státy, kde mají republikáni a demokraté tradičně velmi vyrovnanou podporu. Anglicky se jim říká „swing states”, protože se vítězství může přehoupnout (angl. swing) na jakoukoli stranu.

Jak je volen americký prezident

Volby USA

Oba zmíněné státy před čtyřmi lety získal Donald Trump. V obou ale teď podle průzkumů vede jeho protikandidát. V některých státech už mohou voliči volit nyní, většina ovšem k urnám půjde 3. listopadu.

Reklama

Výběr článků

Načítám