Hlavní obsah

Čím dál od sebe, tím věcnější debata. Američané odkryli rozdíly mezi Trumpem a Bidenem

Právo, Daniel Drake

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Miami, Filadelfie

Oba prezidentští kandidáti si na čtvrteční večer připravili vlastní diskuse s voliči, takzvaný „town hall” formát, kde otázky kladou přímo občané. Biden v Pensylvánii, Trump na Floridě - na rozdíl od první společné debaty nabídl čtvrtek o poznání klidnější a věcnější atmosféru. Tématům dominoval koronavirus, občany ale také zajímaly otázky okolo zdravotní péče či Nejvyššího soudu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Donald TrumpVideo: Reuters

 
Článek

Původně se měl 15. října konat duel přímo mezi oběma kandidáty. Poté, co se Trump nakazil koronavirem, navrhli organizátoři debat, aby se diskuse uskutečnila virtuální formou. To prezident odmítl s tím, že by šlo o „ztrátu času”.

Obě diskuse běžely paralelně ve stejný čas. Zatímco Trump diskutoval s voliči na Floridě v Miami, severně od nich, v pensylvánské Filadelfii, se nacházel jeho vyzyvatel Biden. Prezidentovu debatu přenášela NBC a moderovala její novinářka Savannah Guthrieová. Bidenovu diskusi, která trvala o půlhodinu déle, vysílala ABC s moderátorem Georgem Stephanopolousem.

Foto: Tom Brenner, Reuters

Demokratický kandidát na prezidenta Joe Biden před čtvrteční diskusí s občany

Pandemie koronaviru

Zpočátku se obě debaty točily kolem koronaviru. Na otázku, zda by se proti němu nechal očkovat ještě tento rok, odpověděl Biden: „Pokud vědci řeknou, že je vakcína připravena, tak samozřejmě.“ Podle něj je ale velká část toho, co Trump o koronaviru říká, nepravdivá. Šéf Bílého domu v minulosti slíbil vakcínu ještě před volbami.

Biden dále připomněl prezidentovy výroky o vpichování sava do žil nebo rozhovor s novinářem Bobem Woodwardem zkraje pandemie, kdy Trump přiznal, že si uvědomuje závažnost covidu-19. To podle bývalého viceprezidenta potvrzuje, že Trump selhal.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Debata s Joem BidenemVideo: Reuters

Prezidenta se na tento incident jedna volička zeptala, ten ale odmítl, že by reagoval pozdě. „Vyhlásil jsem zákaz cestování z Číny do USA, Biden mě nazval xenofobem. Vyhlásil jsem zákaz na cestování z Evropy. Reagoval jsem neuvěřitelně rychle,“ hájil se. Tato opatření se ovšem nevztahovala na americké občany, experti tak upozorňují, že navrátivší občané virus po Spojených státech šířili i tak.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Prezident Donald Trump před čtvrteční debatou

Trump dále čelil kritice za uspořádání akce v Bílém domě, kde se nakazilo třináct hostů. Na události nebyly dodrženy sociální rozestupy a nikdo z přítomných neměl nasazenou roušku. „Já jsem s rouškami v pohodě. Nosím je a všem říkám, aby je nosili taky,“ řekl.

Trump přitom mnohem častěji bývá vidět bez roušky. V létě, než prodělal koronavirus, přiznal, že ji nosí jen ve výjimečných situacích, protože je prezident a lidé, se kterými se vídá, tak musí projít negativními testy na covid-19.

Stejně jako na svém středečním mítinku uvedl, že 80 procent lidí, kteří nosí roušky, se nakazí koronavirem. Přestože ho moderátorka upozornila, že to není pravda, Trump tvrzení po pár minutách zopakoval.

Nejvyšší soud

V Trumpově případě se diskuse stočila také k soudnictví, především pak na ožehavé téma umělých potratů. Podle rozhodnutí Nejvyššího soudu ze sedmdesátých let jsou na celém území USA interrupce povoleny na základě verdiktu ke kontroverznímu případu Roeová vs. Wade.

Většina republikánů by si přála toto rozhodnutí zvrátit. Trump to nechtěl komentovat. V Senátu ve čtvrtek doběhlo slyšení prezidentovy kandidátky na post nejvyšší soudkyně Amy Coney Barrettové, která v minulosti takový krok veřejně podporovala. „Říkám vám, že nechci nic ovlivňovat, nemluvil jsem s ní o tom,“ ujistil.

Senát USA griluje Barrettovou: Interrupce odmítla komentovat, homosexuály diskriminovat nebude

Volby USA

V segmentu o zdravotnictví byla řeč především o zdravotním pojištění. „Budeme chránit lidi s vrozenými vadami,“ řekl Trump. Zopakoval svůj slib z roku 2016, že nahradí takzvanou Obamacare, která měla za cíl zpřístupnit zdravotní pojištění chudší části obyvatel. Trumpovi se ale zákon jeho předchůdce nepodařilo zrušit.

Demokraté se bojí, že by potvrzení konzervativní Barrettové do role nejvyšší soudkyně mohlo znamenat hrozbu pro Obamovo dědictví. Tuto myšlenku v diskusi zopakoval také Biden. „Zdravotní pojištění je v ohrožení,“ řekl.

Přijmu poklidné předání moci? Ano, ale nechci předání moci, protože chci vyhrát.
Americký prezident Donald Trump

V Miami mezitím moderátorka Guthrieová grilovala Trumpa ohledně jeho daňových přiznání, která zveřejnil deník New York Times. Z nich vyplývá, že Trump neplatil téměř žádné daně z příjmu a dluží 421 milionů dolarů.

„Komu je dlužíte?“ zeptala se Trumpa. Ten se odpovědi vyhnul a řekl, že se deník v částce „totálně plete“. Vyloučil, že by dlužil peníze Rusku.

Trump několikrát v průběhu kampaně uvedl, že je připraven napadnout výsledky voleb. Je totiž přesvědčen o tom, že bude snaha hlasování zfalšovat. „Vidím tisíce hlasovacích lístků od našich skvělých vojáků v koši. Přijmu poklidné předání moci? Ano, ale pokud uvidím tisíce takových hlasů s mým jménem v koši, tak to se mi nelíbí,“ řekl. „Ale nechci předání moci, protože chci vyhrát,“ dodal Trump.

Jsem silný, řekl Trump na mítinku a do davu hodil roušku

Koronavirus

Biden řekl, že pokud v listopadu prohraje, bude to značit, že byl špatný kandidát a neodvedl dobrou práci. „Doufám ale, že to nebude znamenat, že jsme si navzájem tak rasově, etnicky a nábožensky v rozporu, jak se zdá, jak to prezident chce," řekl Biden.

Bizarní situace nastala, když se moderátorka současného prezidenta zeptala na konspirační hnutí QAnon. „Neznám QAnon,“ reagoval prezident. „Ale znáte!“ nedala se moderátorka. Připomněla, že sdílel jeden z jejich nepravdivých příspěvků na Twitteru. To podle Trumpa neznamená, že s nimi souhlasí. „Tomu nerozumím, jste prezident, ne nějaký šílený strýc,“ nechápala moderátorka.

Podle řady komentátorů je vítězem obou dnešních akcí právě moderátorka NBC Guthrieová. Zatímco v první (společné) debatě skákal Trump moderátorovi i svému protikandidátovi do řeči, ve čtvrtek byl ukázněný, i když často podle některých nemluvil k věci.

Bidenova debata byla podle reakcí klidnější, sedmasedmdesátiletý rodák z Delaweru se ovšem čas od času přeřekl. Nutno ale podotknout, že od dětství trpí zadrháváním a koktáním. Podle Trumpa jsou tak jeho projevy nudné a udělil mu přezdívku „sleepy Joe” neboli „ospalý Joe”.

Uživatelé na sociálních sítích si všimli, že Biden po skončení své debaty zůstal, aby zodpověděl otázky občanů, na které se v přímém přenosu nedostalo. „Promiň, Donalde, můžeš mu říkat ospalý Joe, ale my víme, kdo má výdrž!“ napsal na Twitteru bývalý předseda Republikánské strany Michael Steele.

Reklama

Výběr článků

Načítám