Hlavní obsah

Boj o budoucnost USA: Na Floridě začali volit prezidenta

Právo, Daniel Drake

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tallahassee

V šesti amerických státech v začalo v pondělí hlasování o příštím šéfovi Bílého domu. Mezi nimi je také Florida – klíčový stát, kde je podpora demokratů a republikánů podle průzkumů vyrovnaná. Před čtyřmi lety zde těsně zvítězil Donald Trump.

Foto: Lynne Sladky, ČTK/AP

Předčasné hlasování na Floridě

Článek

Americký volební systém je zcela decentralizovaný, proto nejdou voliči k urnám ve všech státech ve stejnou dobu. V pondělí začalo prezenční hlasování v šesti státech – Arkansasu, Aljašce, Koloradu, Idahu, Severní Dakotě a na Floridě. Právě posledně jmenovaný stát federace je přitom pro kandidáty klíčový.

Kdo jde do amerických prezidentských voleb

Volby USA

Jedná se totiž o takzvaný „swing state”, kde je podpora demokratů a republikánů historicky vyrovnaná. Právě těmto státům proto volební štáby věnují v posledních týdnech extrémní množství energie.

Před čtyřmi lety vyhrál na Floridě Donald Trump. Svou protikandidátku Hillary Clintonovou porazil o zhruba 100 tisíc hlasů. Podobně těsný výsledek byl i v předchozích dvou volbách, kdy zvítězil Barrack Obama.

Epidemiolog Fauci varuje Trumpa: Už mě v kampani nepoužívejte

Volby USA

Florida má třetí nejvyšší počet volitelů.

Také letos se při výběru budoucího prezidenta USA očekává velmi napínavý souboj. Podle posledního průzkumu společnosti Hill/Harris mají oba kandidáti shodně 48 procent podpory. Podle politologa Matta Goodwina je situace obdobná ve všech klíčových státech.

Ve Spojených státech není prezident volen přímo, nýbrž souborem volitelů. Největší počet volitelů mohou kandidáti získat v lidnatých státech jako Kalifornie (55), Texas (38) či New York (29) a nebo právě Florida (29)

Jak je volen americký prezident

Volby USA

V průběhu pondělí odvolil například Doug Emhoff, manžel kandidátky na viceprezidentku Kamaly Harrisové. Celkově již v předčasných termínech odvolilo 27 milionů lidí. To už je zhruba 20 procent všech hlasů, který byly odevzdány v roce 2016.

Může volit „mrtvý člověk”?

Kvůli zmíněným odlišnostem ve volebních pravidlech se může stát, že člověk, který odvolí předčasně, do nejzazšího termínu volby, tedy 3. listopadu zemře. To si uvědomuje například devadesátiletá Hannah Carsonová ze Severní Karolíny, která odvolila korespondenčně už minulý týden.

Doufá, že její hlas bude platit i v případě, že by se jí něco stalo. „Myslím, že bych se měla počítat, vzhledem k době, po kterou jsem tu byla,” řekla agentuře AP.

A i v této otázce se jednotlivé státy liší. V sedmnácti státech se hlasy mrtvých lidí nesmějí započítat, v deseti je taková praktika naopak explicitně povolena. Ve zbylých státech se na to žádný zákon nevztahuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám