Hlavní obsah

Vondrák pokračuje jako hejtman Moravskoslezského kraje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Hejtmanem Moravskoslezského kraje bude i nadále Ivo Vondrák, který v krajských volbách vedl kandidátku vítězného hnutí ANO. To uzavřelo koalici s ODS kandidující společně s TOP 09, KDU-ČSL a ČSSD.

Foto: Pavel Karban, Právo

Hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (za ANO)

Článek

Koaliční strany mají v zastupitelstvu 46 hlasů z 65. Vondráka, který neměl protikandidáta, ve čtvrtek zvolilo 51 zastupitelů.

Nová koalice v kraji vznikla krátce po volbách. Hejtman avizoval, že chce pokračovat ve stávající spolupráci s ODS i lidovci, nově se ale strany dohodly, že do koalice přiberou ještě dalšího partnera, a to ČSSD. Rozhodnutí zdůvodnil tím, že kvůli končící těžbě uhlí čeká kraj transformace na ekonomiku postavenou na nových technologiích a k tomu je třeba široké podpory zastupitelstva.

Vondrák bezprostředně po zvolení poděkoval za důvěru a vyjádřil naději, že ho zastupitelé budou podporovat a podaří se vzájemná spolupráce i s opozicí.

V pětašedesátičlenném zastupitelstvu má ANO 24 mandátů, ODS deset, Piráti devět, lidovci sedm, SPD šest křesel, ČSSD pět a komunisté čtyři. V opozici jsou Piráti, SPD a komunisté.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám