Hlavní obsah

V Olomouckém kraji bude vítězné ANO zřejmě v opozici

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

V Olomouckém kraji se po volbách rýsuje koalice občanských demokratů s uskupením Piráti, Starostové a Spojenci - Koalice pro Olomoucký kraj (KDU-ČSL, TOP 09, Zelení a ProOlomouc). Právě s nimi mají zástupci ODS podle závěrů pátečního jednání regionální rady občanských demokratů jednat.

Článek

„Dostali jsme po jednání regionální rady mandát pokračovat dál v jednáních. Ta jednání budou s Piráty, Starosty a Spojenci. Uvidíme, jak se jednání povedou. My to zdržovat nebudeme,“ řekl Právu předseda regionálního sdružení ODS Michal Zácha.

Občanští demokraté se stali v kraji bohatou nevěstou, přestože ve volbách skončili až čtvrtí. Všichni čekali, na čí stranu se přikloní.

ANO v krajích končí v opozici, koalici zatím sestavilo v jediném

Krajské volby

„Jsme dohodnuti na spolupráci se Spojenci. Čekáme na to, jak se rozhodne ODS,“ sdělil už dříve Právu lídr kandidátky Pirátů a Starostů Josef Suchánek. Spolupráci s ODS preferují i Spojenci, kteří striktně odmítají jít do koalice s ANO.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Zleva předseda krajské ODS Michal Zácha, krajský zastupitel Ivo Mareš a lídr v krajských volbách Dalibor Horák po zasedání regionální rady ODS v Olomouci.

Pokud dojde k dohodě o koalici, měla by v 55členném krajském zastupitelstvu 32 mandátů. Hnutí ANO, které v Olomouckém kraji volby s převahou vyhrálo, by se ocitlo v opozici.

ANO bude mít v 55členném krajském zastupitelstvu 18 mandátů, Piráti a Starostové 13, Spojenci-Koalice pro Olomoucký kraj 12, ODS 7 a SPD 5. ODS dosud tvořila krajskou koalici spolu s ANO a ČSSD, jejíž zástupci se poprvé v novodobé historii krajů nedostali v Olomouckém kraji do krajského zastupitelstva.

Reklama

Výběr článků

Načítám