Hlavní obsah

ODS bude mít hejtmana i většinu v radě Plzeňského kraje

Právo, Jiří Šolc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výsledkem čtvrtečního jednání o koalici v Plzeňském kraji mezi ODS–TOP 09, Piráty–hnutím STAN je potvrzení požadavku občanských demokratů na pět křesel v devítičlenné radě včetně hejtmanského postu pro Ilonu Mauritzovou. Tím získají v radě většinu, zbylá čtyři křesla si rozdělí Starostové a Piráti.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilona Mauritzová

Článek

„Jednali jsme celou noc o tomto požadavku, a přestože to neodpovídá počtu zastupitelů, přistoupili jsme na to. Myslíme si, že je nutné urychleně sestavit v kraji vládu. Máme v současné krizi spoustu problémů, umírají lidé v domovech sociální péče, trápí nás situace v Sušické nemocnici, tam má spousta lidí podané výpovědi. Jestli odejdou, nemocnice skončí,“ sdělil vyjednavač za STAN Josef Bernard. Piráti a STAN totiž hned po volbách utvořili společný zastupitelský klub s celkem 14 zastupiteli, ODS jich má 13.

Přitom do minulého týdne situace vypadala tak, že budou mít většinu v radě Piráti a STAN. Opakovaně to potvrdila také ODS. Jenže ta po své poslední regionální radě otočila a začala požadovat většinu.

Podle vyjednavače za Piráty Rudolfa Špotáka by tento ústupek měl být vykompenzován gescemi budoucích radních. „Ty gesce jsou velmi důležité a práce v nich také. Pevně věřím, že toto je první z kroků k uzavření koaliční smlouvy,“ řekl Špoták. Piráti a STAN také chtějí pojistku v podobě blokačního ustanovení v koaliční smlouvě, aby nemohli být přehlasováni. Jeho konkrétnější podobu ale zástupci dvou stran nesdělili.

Vyjednavač za ODS Martin Baxa sdělil, že se opět sejde regionální rada Občanských demokratů, kde se tento vývoj bude diskutovat. „Považuji to za velmi vstřícný návrh ze strany STAN a Pirátů, který povede k tomu, abychom dospěli k dohodě. Na zasedání regionální rady tento návrh předložíme a já pevně věřím, že po dnešním večeru budeme mít cestu ke vzájemné dohodě otevřenou,“ sdělil Baxa s tím, že se ve čtvrtek diskutovalo také o dalších programových bodech a některých věcech týkajících se gescí v radě. Sejít se také budou muset širší stranické orgány Pirátů a STAN. Další jednání proto zatím nejsou na pořadu dne.

Zatím vše napovídá tomu, že koalice i přes déle než měsíc trvající vyjednávání vznikne v tomto složení. S vítězným hnutím ANO již žádná strana nejedná. To už před časem nabídlo ODS–TOP 09 šest míst v radě, ale stále požaduje hejtmana, stejně jako občanští demokraté.

Koalici v Plzeňském kraji zkomplikoval koronavirus

Domácí

Pokud koalice vznikne ve složení, o kterém se vyjednává, bude mít v 45členém zastupitelstvu celkem 25 křesel. Strany se musí o vládě v kraji dohodnout do ustavující schůze nového zastupitelstva, která bude 12. listopadu od 10 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám