Hlavní obsah

Jihomoravské ANO se chce vrátit do hry a nabízí post hejtmana

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Jihomoravské ANO jako vítěz voleb nabídlo funkci hejtmana některé ze čtyř stran, které se dohodly na koalici bez vítězného hnutí. ANO chce tak ještě dohodnutou koalici zvrátit a vytvořit novou, aby neskončilo v opozici.

Článek

ČTK o nabídce řekl dobře informovaný zdroj z krajské polictické scény. Oslovenou stranu ale nejmenoval. Na koalici se dohodli zástupci KDU-ČSL, Pirátů, ODS a Svobodných a Starostů pro jižní Moravu. Hejtman Bohumil Šimek a lídr ANO jen řekl, že nebude situaci komentovat.

ANO vyhrálo volby, ale ihned po sečtení hlasů přišli s dohodou o koalici lidovci, Piráti, ODS se Svobodnými a Starostové pro jižní Moravu. Hejtmanem by měl být lídr lidovců Jan Grolich, strana byla ve volbách druhá.

Strany na jižní Moravě chtějí vyšachovat vítězné ANO

Krajské volby

ANO ale nabídlo post hejtmana někomu z dalších koaličních partnerů. Lídrem Pirátů je Lukáš Dubec, lídrem ODS Jiří Nantl a lídrem Starostů František Lukl. ČTK jejich vyjádření zjišťuje.

Piráti: dohoda platí

Dubec ČTK napsal, že Piráti žádnou takovou nabídku nedostali. "Pro nás stále platí dohoda, kterou jsme podepsali, a pokračujeme v jednání," uvedl. Nantl na dotaz ČTK odpověděl, že strana nabídku nedostala a ani by ji nepřijala, protože jedná o koalici na jiném půdorysu. "Můj volební výsledek neodpovídá tomu, abych zvažoval či usiloval o pozici hejtmana. Plně držím dohody a podporuji, aby byl hejtmanem Honza Grolich," uvedl Lukl. ČTK ještě kontaktuje lidoveckého lídra Grolicha.

Vítězství v krajských volbách obhájilo ANO s 15 mandáty. Lidovci získali mandátů 11, Piráti deset, ODS devět, Starostové sedm, Spolu pro Moravu pět, SPD i ČSSD shodně po čtyřech. Dohodnutá koalice disponuje 37 hlasy v pětašedesátičlenném krajském zastupitelstvu.

Reklama

Výběr článků

Načítám