Hlavní obsah

Komunální volby ve Strakonicích se budou opakovat

Právo, Novinky, jas, orh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ústavní soud (ÚS) odmítl i druhou stížnost hnutí Strakonická Veřejnost i starosty Břetislava Hrdličky. Komunální volby ve Strakonicích se tak budou opakovat. Vítězné hnutí Strakonická Veřejnost bylo totiž podle soudů zvýhodněno ve volební kampani.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Ústavní soud

Článek

Krajský soud v Českých Budějovicích opakovaně prohlásil volby ve městě za neplatné. Poprvé ÚS toto rozhodnutí zrušil a nařídil soudu osvětlit, o co opírá své závěry.

Na základě druhého verdiktu byly nové volby vyhlášeny na letošní září, což však Strakonická Veřejnost a starosta napadli ústavní stížností.

Tu nyní ÚS zamítl jako zjevně neopodstatněnou. Ministerstvo vnitra na základě nynějšího verdiktu musí do 30 dnů vyhlásit nový termín voleb.

Loni volby vyhrála Strakonická Veřejnost se ziskem přes 51 procent hlasů.

Nové volby vítají všichni

Starosta Hrdlička trvá na tom, že volby ve Strakonicích proběhly bez porušení zákona. „Jsme přesvědčení, že volby u nás proběhly regulérně. Soud rozhoduje z papíru a z výpovědí a s tím se nedá nic dělat. Budeme chtít, aby se volby uskutečnily co nejdříve. Zatím je těžko říci, jak nové volby dopadnou, ale myslím, že lidé stojí za námi,“ konstatoval Hrdlička.

Podle něho budou volby pro město spíše vysvobozením. „Doposud hospodaříme pouze s provizoriem. Po volbách budeme moci konečně svobodně rozhodovat,“ konstatoval Hrdlička. Dále uvedl, že rozhodnutí soudu může být nebezpečným precedentem. „Podobně mohou podávat stížnosti i v dalších obcích a městech. Já jen doufám, že po dalších volbách u nás nepodá nikdo další stížnost ke krajskému soudu,“ dodal Hrdlička.

Bývalý starosta a lídr Jihočechů 2012 Pavel Vondrys, jehož strana získala ve volbách necelých deset procent, rozhodnutí soudu vítá. „Bylo prokázáno, že současná vládní garnitura nerespektuje zákony. Ovlivňovala volby. Nejde jen o výlep plakátů, ale o to, co se ve Strakonicích dělo čtyři roky. Měli by převzít odpovědnost a měli by rezignovat na své funkce a znovu už nekandidovat. Doufám, že volby stihneme ještě v letošním roce,“ je přesvědčený Vondrys.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám