Hlavní obsah

Volby ve Strakonicích kvůli nefér kampani neplatí, budou se opakovat

Právo, Lucie Kándlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Českobudějovický krajský soud rozhodl, že říjnové komunální volby ve Strakonicích jsou neplatné. Senát došel k závěru, že vítězná Strakonická Veřejnost v čele se starostou Břetislavem Hrdličkou, která ve městě získala 51,1 procenta hlasů, narušila předvolební kampaň.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Soud v úterý zveřejnil usnesení, v němž uvedl, že volby ve Strakonicích proběhly v rozporu se základními právy garantovanými Listinou základních práv a svobod a Ústavou České republiky, neboť byla potlačena svobodná soutěž politických subjektů.

Do nových voleb a ustavení nového zastupitelstva by měl město řídit dosavadní starosta Břetislav Hrdlička (Strakonická Veřejnost) s radou, byť s omezenými pravomocemi.

„Tak nějak se zapomnělo na vůli voličů, což mi přijde divné. Já jsem ještě rozsudek nečetl, ale pokud vás zvolí přes padesát procent lidí, říkat, že to nebylo demokratické, no nevím. Takový výrok soudu jsem nečekal a určitě podnikneme nějaké kroky,“ reagoval pro Právo starosta.

„Zastupitelstvo se tedy teď dlouhou dobu nesejde a máme určité závazky jako město a bohužel je nebudeme schopni dostát. S toho určitě budou nějaké ztráty. Musím si to dát všechno dohromady, protože tohle jsem opravdu nečekal,“ dodal Hrdlička.

Nerovné podmínky

Stížnost na průběh strakonických voleb podal Karel Jánský, lídr hnutí Změna pro Strakonice. Ten u soudu už minulý týden řekl, že se domnívá, že Strakonická Veřejnost ovlivňovala volební kampaň i voliče. Poukázal na nerovné podmínky, které se měly ve městě, kde žije asi 23 tisíc obyvatel dít. A to především při zveřejňování předvolebních materiálů jak v místním radničním zpravodaji, tak na výlepových plochách nebo sloupech lamp.

Jeho tvrzení potvrdil i bývalý starosta Strakonic a dnes opoziční zastupitel Pavel Vondrys (Jihočeši 2012). Ten řekl, že radniční zpravodaj dává prostor jen Strakonické Veřejnosti a poslední opoziční článek tam vyšel před dvěma lety. Upozornil také na to, že půl roku před komunálními volbami zrušila radnice téměř všechna výlepová místa na městském majetku.

Důvod byl prý jediný – aby se žádná jiná politická strana nemohla zviditelnit. Vondrys také připomněl, že na kulturních akcích, které pořádalo město před volbami, dostávali lidé zdarma CD a DVD skupiny Eva a Vašek a také lahve šampaňského.

To, že starosta Břetislav Hrdlička, lídr hnutí Strakonická Veřejnost zakázal použít výlepové plochy v majetku města pro politickou reklamu, tvrdil u soudu také Jaroslav Čejka z SPD. Dodal, že letáky Strakonické Veřejnosti se ale na sloupech veřejného osvětlení objevily. Naznačil také to, že někteří lidé jsou starostou dokonce zastrašováni. Předsedkyně soudu si k hlavnímu líčení předvolala celkem třicet svědků.

Termín nových voleb určí ministerstvo vnitra. Politické subjekty se budou muset opět znovu registrovat na strakonickém městském úřadu

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám