Hlavní obsah

Kandidátem na primátora Prahy za SPOLU má být Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražskou kandidátku SPOLU (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) by měl podle informací Novinek vést do podzimních komunálních voleb lékař a dosavadní zastupitel, poslanec ODS Bohuslav Svoboda, který zastával funkci primátora již v letech 2010 až 2013.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Kandidát ODS na pražského primátora Bohuslav Svoboda

Článek

Pražská ODS, které volba jako nejsilnějšímu subjektu koalice připadla, nominaci v pondělní schválila na interním zasedání oblastního sdružení Prahy 10. Novinkám to potvrdila mluvčí pražské ODS Lenka Mottlová.

Kandidaturu bude ještě schvalovat koalice. Podle informací Novinek Svoboda od začátku ale představoval i preferovanou volbou koaličních partnerů, kteří skutečnost, že nabídku po čase na rozmyšlenou přijal, uvítali.

SPOLU kandiduje v Praze dohromady

Domácí

Svoboda vede pražskou ODS do voleb bez přestávky od roku 2010, kdy nahradil Pavla Béma (ODS). Primátorské křeslo získal poté, co bez vítězné TOP 09 složil kontroverzní koalici s ČSSD. Ta se ale rozpadla a ODS je od té doby v opozici.

Na postu primátora se potýkal i s řadou problémů, jenž zdědil po minulém vedení Prahy. Kauza Opencard ho přivedla až před soud. Naposledy v březnu ho poslanci kvůli případu vydali k trestnímu stíhání, o které také sám požádal s tím, že se prokáže jeho nevinna.

Od roku je i členem Poslanecké sněmovny, kde nyní obsadil i post předsedy výboru pro zdravotnictví.

Snaha znovu ovládnout Prahu

Pražští občanští demokraté s lidovci a TOP 09 oznámili společnou kandidátku letos na konci ledna. Aktéři se netajili snahou napodobit koalici z loňských sněmovních voleb, která v Praze pod taktovkou nynější předsedkyně Sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) obdržela lehce přes 40 procent. Suverénní výsledek měl být i jedním z hlavních motorů pro vznik koalice.

Radní Prahy schválili dvě směny nemovitostí se státem za 2,2 miliardy

Domácí

Nyní chce uskupení podle šéfa pražské buňky ODS Marka Bendy získat alespoň třicet procent.

Svoboda jako favorit koalice i průzkumu

Samotnému výběru jedničky ale předcházela dlouhá jednání. Svobodu oslovili až poté, co ztroskotala jednání s kandidáty „z venku“, dle podcastu Insideru mělo jít například o bývalé viceguvernéry České národní banky (ČNB) Mojmíra Hampla a Miroslava Singera.

Kdo s kým půjde? Pražská předvolební volenka se rozjela naplno

Domácí

Svoboda ale vycházel jako lidmi preferovaný kandidát i v průzkumu, který si měla zadat u agentury Ipsos přímo šéfka TOP 09 Pekarová Adamová.

Hraje se o výměnu Hřiba

Od počátku vyjednávání nicméně panovala shoda na tom, že bude jedničkou zástupce ODS jakožto nejsilnější strany, která poslední volby v roce 2018 vyhrála, a získala v 65členném městském zastupitelstvu 14 mandátů.

Praha už téměř nemá pro uprchlíky místo. Na ubytování čekají hodiny

Domácí

Vítěznou stranu tehdy obešli Piráti, Praha sobě a Spojené síly pro Prahu (TOP 09 a STAN ve spolupráci s KDU-ČSL, LES a Demokrati Jana Kasla). V opozici skončilo vedle ODS ještě hnutí ANO.

Do funkce primátora byl poté zvolen primátor Zdeněk Hřib (Piráty), který ji zastává dodnes. Ten je po celou dobu terčem kritiky nejen opozičních, ale i koaličních zastupitelů, a to zejména TOP 09.

Praha Sobě oprášila komunistický nápad. Chce okružní linku metra

Domácí

Dílčím cílem je proto dle členů stran i Hřibovo nahrazení.

Dále zástupci Piráti a Praha sobě sice již uvedli, že by chtěli dosavadní složení Rady zopakovat, avšak s tím, že Hřiba by rád nahradil také starosta Prahy 7 Jan Čižinský, který vede kandidátku Prahy sobě.

Reklama

Výběr článků

Načítám