Hlavní obsah

Radní Prahy schválili dvě směny nemovitostí se státem za 2,2 miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha chce v následujících měsících schválit dvě velké směny majetku se státem v celkové hodnotě 2,2 miliardy korun. V pondělí je podpořili radní, ještě o nich budou hlasovat zastupitelé. Jak po jednání řekl radní Jan Chabr (TOP 09).

Foto: Novinky

Kasárna Karlín. Praha by je chtěla získat od státu výměnu za část areálu Nemocnice na Bulovce.

Článek

V první směně získá město výměnou za většinu areálu Nemocnice na Bulovce mimo jiné kasárna v Karlíně, areál na Bohdalci nebo budovu v Hybernské.

„Ukazuje se to i nyní během uprchlické krize, že máme zoufalý nedostatek prostor. Ubytováváme lidi v tělocvičnách, přičemž jsou tu prázdné objekty, které jsou mnohdy v havarijním stavu, ale jsou to objekty, které by mohly sloužit ku prospěchu Praze,“ zdůvodnil Chabr.

Na straně státu by měly objekty zase využít státem zřízené organizace. „A mohlo dojít k efektivním investicím do majetku,“ doplnil radní.

Úřednická čtvrť v Letňanech vypadá nadějně, shodli se Babiš s Hřibem

Domácí

Při druhé směně magistrát vymění své parcely v Nemocnici Na Homolce a Faustův dům na Karlově náměstí za zámek Veleslavín a další pozemky.

O směnách se státem jedná vedení magistrátu několik let, postup však za minulé vlády zablokovala otázka městských pozemků v Letňanech, které chtěl od Prahy získat bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) pro stavbu areálu pro úředníky.

Nyní jsou podle Chabra jednání odblokovaná a ministerstvo financí, které má prostřednictvím Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) směny na starosti, se k transakcím staví kladně.

O prvním balíku by měli zastupitelé hlasovat v dubnu nebo v květnu a o druhém v červnu, řekl radní.

Reklama

Výběr článků

Načítám