Hlavní obsah

Ve sněmovních volbách bude možné opět volit z karantény

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Voliči, kteří budou na podzim v karanténě kvůli koronaviru, si budou moci vybrat poslance v říjnových volbách. Hlasovat budou podobně jako při loňských krajských a senátních volbách například do přenosné schránky nebo z auta na volebních stanovištích. Sněmovna ve středu tuto vládní úpravu volebních pravidel schválila drtivou většinou. Senát svůj očekávaný nutný souhlas dodá za dva týdny.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Drive-in pro volby v Hradci Králové v roce 2020.

Článek

Zákon bude využit v případě, bude-li v Česku kvůli covidu-19 k 15. září platit nadále pandemický stav, případně pokud bude k uvedenému datu vyhlášen nouzový stav. Ministerstvo vnitra normu předložilo poté, co ji předjednalo se zástupci parlamentních stran.

Jednání o novele ve Sněmovně provázely obstrukce poslance Lubomíra Volného, který protestoval proti tomu, že doba projevů byla zkrácena na pět minut. Seděl za řečnickým pultem, mlčel a odmítal ho opustit. Ze sálu musel být vyveden za asistence policie, byl u toho poškozen řečnický pult.

„Vyhráli kluci, bylo jich víc.” Volného vyvedli od řečnického pultu i s utrženým mikrofonem

Domácí

Samotná vládní předloha, kterou podle záznamu podpořilo 158 ze 167 přítomných poslanců, počítá stejně jako o loňských podzimních volbách se třemi variantami hlasování lidí v karanténě či izolaci. Vedle tzv. drive-in hlasování nebo hlasování do přenosných schránek, s nimiž za lidmi v individuální karanténě přijdou speciálně vybavení volební komisaři, je další možností hlasování v uzavřeném pobytovém zařízení.

Zastavování bezvýsledných exekucí začne v roce 2023

Domácí

Piráti chtěli využít zákona k zavedení korespondenční formy hlasování kvůli krajanům žijícím v zahraničí. Jejich návrh ale Sněmovna odmítla, proti bylo i ministerstvo vnitra, řekl poslancům vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Proti byli nejen vládní poslanci, KSČM, SPD a Trikolóra, ale i ODS.

Občanští demokraté podle předsedy sněmovního ústavně-právního výboru Marka Bendy sice dlouhodobě korespondenční volbu ze zahraničí podporují, projednávaná předloha má ale jiný cíl. Pavel Plzák (ANO) nesouhlas s hlasováním poštou zdůvodnil tím, že neskýtá záruku splnění podmínky tajnosti hlasování a mohlo by být zneužito.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám