Hlavní obsah

Lidé rozhodují o Babišovi či o změně

Voliči od pátečních 14 do 22 hodin a v sobotu od 8 do 14 hodin vybírají politiky, kteří budou v příštích letech určovat kurz Česka. Zajistit „stabilitu v neklidné době“ proklamuje premiér Andrej Babiš (ANO). Naproti tomu změnu po letech vládního půstu chtějí přinést dvě volební koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Piráti se Starosty.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Příprava volebních místností na olomouckém magistrátu

Článek

O přežití hraje tradiční levice ČSSD a KSČM. Jazýčkem na vahách při vzniku nové vlády chce být SPD. Černými koni voleb pak mohou být koalice Trikolóra, Svobodní a Soukromníci či Přísaha. Celkově kandiduje 22 stran, hnutí a koalic s 5242 uchazeči.

Pokud volič nedostal volební lístky poštou, dostane je ve volební místnosti. Totožnost musí prokázat občanským průkazem nebo cestovním pasem. Voliči ve 14 800 okrscích mohou vhodit do urny jeden lístek s vybranou kandidátkou bez dalšího označení, nebo na něm mohou zakroužkovat až čtyři kandidáty.

Zeman musel mít vyřízený voličský průkaz už dřív

Parlamentní volby

Kandidát, jehož počet preferenčních hlasů překročí pět procent hlasů všech voličů, kteří dali hlas straně, na jejíž kandidátce byl, se posouvá na první místo kandidátky. Konečné pořadí pak určuje počet preferenčních hlasů. Kroužkovací revoluce zamávala s kandidátkami v roce 2010, kdy padli lídři některých stran a do Sněmovny se naopak vyšplhali kandidáti ze spodních příček volebních listin. Tehdy ke kroužkovací smršti došlo z popudu občanských iniciativ. Kroužkovací smršť může i letos obrátit pořadí na kandidátkách, zejména pak u volebních koalic. Právě vedení koaličních stran kroužkování oficiálně nepodporují.

Volební finiš
8. 10. od 8.00 do 18.00 speciální volební komise navštíví sociální zařízení, která jsou z nařízení krajské hygienické stanice uzavřena.
8. 10. od 8.00 do 22.00 + 9. 10. od 8.00 do 14.00 speciální volební komise navštíví domácnosti. Telefonické objednávky ale byly možné jen do čtvrtka do 20.00.
8. 10. od 14.00 do 22.00 řádné volby ve volebních místnostech.
9. 10. od 8.00 do 14.00 řádné volby ve volebních místnostech.

Obecní úřady po celé republice hlásí zvýšený zájem o voličské průkazy, které umožňují volit v jiném místě a kraji, kde jsou kandidáti voličům bližší.

Unikátní pokus, jak odhadnout výsledky voleb. Zapojte se i vy

Parlamentní volby

V cizině už volit začali

Odhlasováno má už 1601 lidí, kteří ve středu využili možnosti volit z karantény či izolace z auta na 82 drive-in stanovištích v republice. Od čtvrtka už také obcházejí speciální volební komise sociální zařízení, která jsou z nařízení krajské hygienické stanice uzavřena. Čas mají do pátečních 18:00.

Kvůli časovému posunu se už od čtvrtka hlasuje na americkém kontinentu. Jako první měli možnost volit Češi na zastupitelských úřadech v Brazílii a Argentině, a to od 19:00 středoevropského času. O hodinu později pak na Kubě a na východním pobřeží Spojených států a Kanady. Volební místnosti v Americe budou otevřeny ještě v pátek od 14:00 do 21:00.

První Češi v zahraničí odvolili

Volby

Ve zbytku světa se bude hlasovat stejně jako v Česku. Celkem bude otevřeno podle ministerstva zahraničí 111 volebních míst, většinou na českých velvyslanectvích a konzulátech. Hlasovat bude moci mimo jiné na 120 českých vojáků, kteří působí v rámci mezinárodních misí v Mali.

Češi v cizině si vybírají z kandidátů, kteří se do voleb přihlásili v Ústeckém kraji, a zasáhnou tak do duelu Babiše se šéfem Pirátů Ivanem Bartošem. Ústecko bylo už v lednu vylosováno Státní volební komisí jako kraj, ve kterém se bude v cizině volit.

Volební místnosti v ČR se v pátek zavřou ve 22:00 a znovu se otevřou v sobotu v 8:00. Kdo si vyřídil voličský průkaz, nemusí hlasovat v místě svého bydliště, ale kdekoli. Toho využijí i třeba Babiš a Bartoš, kteří budou volit v pátek v Ústeckém kraji. Babiš půjde k urně v Lovosicích a Bartoš v Ústí nad Labem.

Předseda STAN Vít Rakušan odevzdá svůj hlas v rodném Kolíně. V domovském Brně bude hlasovat lídr Spolu Petr Fiala. Jeho souputníci Marian Jurečka (KDU-ČSL) navštíví hlasovací místnost v Rokytnici v Olomouckém kraji, Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) v Praze. Předseda SPD Tomio Okamura rovněž bude hlasovat v Praze, ačkoli vede moravskoslezskou kandidátku. Šéf komunistů Vojtěch Filip odevzdá obálku s kandidátkou v Českých Budějovicích a lídr ČSSD Jan Hamáček v Mladé Boleslavi.

Vojtěch po volbách na ministerstvu skončí. Míří do Finska, řekl Babiš

Parlamentní volby

Volit bez roušky lze, ale s hrozbou pokuty

Ve volebních místnostech budou platit hygienická protiinfekční opatření. Pokud do prostor vstoupí osoba bez roušky, volební komise ani případně přivolaná policie nebude dotyčnému bránit ve vykonání hlasovacího práva. Hrozí však pokuta.

„Takový volič by měl být okrskovou volební komisí co nejrychleji odbaven, aby nedocházelo ke zvyšování potenciálního rizika nákazy. Za pořádek ve volební místnosti a v jejím bezprostředním okolí odpovídá předseda okrskové volební komise,“ sdělila Právu Hana Malá z tiskového odboru ministerstva vnitra.

Přestupkové řízení je pak v režii krajské hygienické stanice. „Pokud dostaneme informaci, že někdo porušil opatření, tak to prověříme a zahájíme přestupkové řízení. Stejně jako se to řeší v restauracích či v kinech. Pro fyzickou osobu jsou pokuty obvykle do deseti tisíc,“ řekla Právu šéfka pražských hygieniků Zdeňka Jágrová. Podle ní jsou nejčastější sazby za nenošení roušek tisícovka až dvě.

Koho volit do Sněmovny? Volební programy stran a hlavní témata politických debat

Volby

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám