Hlavní obsah

Dvaatřicet let od revoluce bude Sněmovna poprvé bez komunistické strany

Praha
Aktualizováno

V Poslanecké sněmovně poprvé od sametové revoluce nezasednou zástupci komunistické strany. KSČM v nynějších volbách nezískala potřebných pět procent hlasů pro vstup do dolní komory. Předseda strany Vojtěch Filip i vedení strany v sobotu večer rezignovalo.

Tisková konference Vojtěch FilipVideo: Novinky

 
Článek

Komunističtí poslanci seděli v Poslanecké sněmovně zatím pokaždé od roku 1989.

Komunista Dolejš: S Babišem? Jen při silném důvodu

Volby

Naposledy po volbách v roce 2017 získala KSČM 15 mandátů. V letošních volbách však komunistická strana utrpěla debakl, do dolní komory se tak nedostane.

Semelová: Ublížila nám tolerance Babišovy vlády

Bývalá komunistická poslankyně a pražská zastupitelka Marta Semelová k tomu řekla, že je třeba rozebrat, nakolik straně uškodila tolerance vlády premiéra Andreje Babiše (ANO).

„Je pravda, že podle některých názorů nám ten podíl ublížil, ale na druhou stranu by bez nás asi těžko došlo k valorizaci důchodů, navýšení mezd, a nakonec i k náhradnímu výživnému pro matky a samoživitelky,” podotkla.

Filip: O vstupu do vlády budeme jednat, jen pokud se umožní referendum o EU a NATO

Parlamentní volby

Stranu pak do letošních voleb vedl její předseda Vojtěch Filip, který i s vedením partaje rezignoval.

Vojtěch Filip k rezignaciVideo: Novinky

„Výkonný výbor přijal rezignaci předsedy a místopředsedy strany k dnešnímu datu. Pověřil řízením Petra Šimůnka a Václava Orta. Přijal i rezignaci členů výkonného výboru, ale až k datu 23. října, kdy se koná mimořádný sjezd,“ stojí v usnesení.

Reklama

Výběr článků

Načítám