Hlavní obsah

Zimola zvažuje do voleb vlastní stranu proti ČSSD

Právo, Karolina Brodníčková

Bývalý první místopředseda ČSSD, exhejtman a dosavadní šéf jihočeské organizace soc. dem. Jiří Zimola možná v krajských volbách příští rok vyrazí proti vlastní straně. Právu potvrdil, že zvažuje vlastní politický projekt.

Foto: Milan Malíček, Právo

Bývalý první místopředseda ČSSD Jiří Zimola

Článek

„K založení vlastní politické strany nebo hnutí mě spousta mých spolustraníků vyzývá už delší dobu. To nelze ignorovat a nelze o tom nepřemýšlet. Počkejme si ale, jak se věci budou vyvíjet dál a jak se bude chovat vedení ČSSD směrem k regionům,“ napsal Právu Zimola.

Ten nedávno oslovil i ústeckého poslance Jaroslava Foldynu, který před týdnem na předsednictvu těsně ustál pokus o vyloučení ze strany. „Pozval mě na schůzku, ale nevím, o čem budeme jednat,“ řekl Právu Foldyna.

K založení vlastní politické strany nebo hnutí mě spousta mých spolustraníků vyzývá už delší dobu. To nelze ignorovat a nelze o tom nepřemýšlet.
Jiří Zimola

Pomoci by Zimolovi mohl starosta Jindřichova Hradce Stanislav Mrvka. „Ale v tomto okamžiku se k tomu nebudu vyjadřovat,“ řekl Mrvka Právu. Jistě ví, že sám už za ČSSD kandidovat nebude.

Hamáček: Bylo by to překvapivé

„Jsem ve stadiu, kdy nemám zájem pokračovat a kandidovat za ČSSD,“ řekl Právu Mrvka s tím, že ve straně prozatím zůstává. Podle zdroje Práva z předsednictva strany Mrvka nesouhlasí s opětovnou kandidaturou Milana Štěcha (ČSSD) do Senátu za obvod Pelhřimov-Jindřichův Hradec, kterou už schválilo předsednictvo. O křeslo v horní komoře měl totiž údajně zájem sám Mrvka.

„Takovéto rozhodnutí J. Zimoly by bylo překvapivé, neboť na minulé krajské konferenci jihočeské ČSSD oznámil, že chce být lídrem krajské kandidátky, a získal i nominaci,“ napsal Právu šéf ČSSD Jan Hamáček.

Místopředseda ČSSD Ondřej Veselý, který má přípravu krajských voleb na starosti a který zkraje roku proti Zimolovi kandidoval na šéfa jihočeské soc. dem., Právu napsal: „Jsem na pracovní cestě.“

Zimola se rozhádal s vedením loni na podzim. Uvedl, že jakákoli změna směrem k lepšímu je v partaji nemožná. Za rebela byl Zimola i v očích expředsedy soc. dem. a premiéra Bohuslava Sobotky. Ten jej v květnu 2017 nechal vyškrtnout z posledního místa jihočeské kandidátní listiny do Sněmovny.

Zimola předtím ztratil křeslo hejtmana, když vyšlo najevo, že si nechal postavit chalupu na Lipně od svého kamaráda Martina Bláhy.

Tomu zároveň jako řediteli krajského zdravotnického holdingu Jihočeské nemocnice kraj pod taktovkou Zimoly vyplácel vysoké manažerské odměny a plat. Policie nakonec ve věci nezjistila nic trestného.

Hamáček utrpěl porážku. Foldynu se mu vyloučit nepodařilo

Domácí

V kraji se však mezitím osvědčila hejtmanka Ivana Stráská (ČSSD), o níž se spekuluje jako o možné lídryni v krajských volbách. Zimolova hvězda totiž pohasla i v jeho domácí Nové Bystřici, kde býval starostou. V loňských obecních volbách skončil v počtu preferenčních hlasů z ČSSD až šestý, i tak však nakonec usedl na pozici místostarosty.

Další kraje uvažují o koalici

Podobně jako Zimola by mohl kandidovat pod jinou značkou, než je ČSSD, i plzeňský hejtman Josef Bernard (ČSSD). Právu potvrdil informace Aktuálně.cz, že s jeho osobou kolegové ze soc. dem. v kraji příliš nepočítají. V kraji se prý nechystá ani žádná širší předvolební koalice ČSSD s jiným subjektem.

Na volby se připravují i další kraje. Pardubický hejtman Martin Netolický Právu řekl, že se rýsuje koalice ČSSD a hnutí Společně pro kraj, oficiálně ji představí zřejmě až v prosinci. Na kandidátce má být prý většina jmen nestraníků, jedná se však o regionálně známé osobnosti.

O předvolební koalici uvažuje i ústecký předseda ČSSD Miroslav Andrt. „Nebudu zastírat, že velmi vážně uvažujeme o nějaké širší, případně otevřenější platformě, než je ta pouze stranická s poškozenou značkou. Pokud dostanu tu příležitost, tak mám zájem kandidovat v krajských volbách,“ napsal Právu Andrt.

Toho se spolu s poslancem Foldynou před týdnem pokusil vyloučit Hamáček, nezískal však na předsednictvu soc. dem. potřebnou většinu všech členů. Vysočinskou ČSSD povede do voleb hejtman a poslanec Jiří Běhounek (nestr.).

ČSSD zrušila licenci většině místních buněk v Ostravě

Domácí

Podle místopředsedy Michala Šmardy, který na Vysočině kandiduje do Senátu a je pověřen i přípravou voleb, by soc. dem. měla zájem o spolupráci s dalšími partnery.

Spojence bude hledat ČSSD i v senátních volbách. „Osobně bych byl rád, aby se do Senátu dostalo co nejvíce lidí s levicovým nebo alespoň sociálně odpovědným pohledem na svět,“ řekl Šmarda Právu.

Další kraje také už chystají své kandidátky. Na jižní Moravě se o podobě volební listiny bude jednat na konferenci v listopadu. Podle informací Práva by se o pozici lídra mohla utkat tamní předsedkyně Naděžda Křemečková a náměstek tamního hejtmana Marek Šlapal.

Výběr článků

Načítám