Hlavní obsah

U Čechů v zahraničí ve volbách drtivě zvítězili Piráti a STAN před SPOLU

Češi v zahraničí nejvíce volili do Sněmovny koalici Pirátů se Starosty, která získala polovinu všech odevzdaných hlasů. Druhá byla koalice Spolu, tedy ODS, TOP 09 a KDU-ČSL, která obdržela třetinu hlasů.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Předseda Pirátů Ivan Bartoš

Článek

Vládní hnutí ANO těsně zůstalo pod pětiprocentní hranici, ostatní kandidující strany a hnutí skončily hluboko pod ní. Výsledky byly v sobotu zveřejněny na volebním webu.

Piráty se Starosty volilo 50,47 procenta ze zhruba 13 236 voličů, kteří hlasovali na ambasádách v cizině. Koalice Spolu dostala 34,26 procenta hlasů. ANO obdrželo od Čechů v zahraničí 4,99 procenta hlasů, hnutí SPD 2,19 procenta.

Sociální demokraté, přestože vedou ministerstvo zahraničí v osobě Jakuba Kulhánka, dostali 1,52 procenta hlasů.

Ferjenčík, Pikal, Profant. Kdo z Pirátů končí?

Parlamentní volby

Předstihli je Zelení s 1,85 procenta hlasů i Trikolóra se Svobodnými a Soukromníky a Přísaha bývalého policisty Róberta Šlachty, které dostaly shodně 1,6 procenta - Přísaha ovšem o jediný hlas méně. Komunisté obdrželi v cizině 0,37 procenta hlasů.

K volbám v zahraničí přišlo 70,37 procenta z 18 808 voličů zapsaných v seznamech.

Při minulých sněmovních volbách před čtyřmi lety u voličů v zahraničí, kteří tehdy vybírali ze středočeských kandidátů, vyhrála TOP 09 s 26 procenty hlasů před Piráty s 19,5 procenta hlasů a ODS s 12,5 procenta hlasů.

Sněmovna má nejvyšší zastoupení žen v historii, poslankyň je padesát

Parlamentní volby

ANO skončilo čtvrté se ziskem 7,6 procenta hlasů. Podobně jako nyní ke sněmovním volbám přišlo zhruba 70 voličů z 15 tisíc zapsaných.

Reklama

Výběr článků

Načítám