Hlavní obsah

Krajské volby vyhrálo ANO. Se skládáním koalic to ale nebude mít lehké

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V sobotu odpoledne skončilo v Česku hlasování v krajských a senátních volbách. Krajské zastupitele lidé volili v pátek a v sobotu v celé České republice mimo Prahy, senátní volby se týkaly 27 obvodů, z toho tří pražských. Dění kolem voleb sledovaly Novinky v on-line a videoreportáži.

Záznam: Výledky krajských a senátních volebVideo: Novinky

 
Článek

22:59 - Vetšina hlasů ve volbách byla sečtena, on-line reportáž končí. Podrobnosti o vyjednávání přineseme v dalších článcích.

22:56 - V jedné z pražských restauracích ve večerních hodinách jednala o možné spolupráci lídryně STAN ve Středočeském kraji Petra Pecková (STAN) spolu s Martinem Kupkou (ODS), Jiřím Snížkem (Piráti) a Janem Jakobem (TOP 09).

„Padla dohoda, že spolu budeme dále jednat v tomto uskupení. A za to jsem moc ráda, moc si toho vážím,“ uvedla. Kdo, bude hejtmanem, není doposud jasné, podle všeho by to měla být právě Pecková.

22:24 - Zveřejnění výsledků krajských a senátních voleb brzdí podle údajů na volebním webu zpracování hlasů od voličů, kteří jsou či byli v karanténě kvůli koronaviru.

22:15 - V Průhonicích, kde žije premiér Andrej Babiš (ANO), zvítězila v krajských volbách ODS. V Benešově, domově hejtmanky Jermanové (ANO), vyhrál STAN.

22:06 - Spojenci-Koalice pro Olomoucký kraj zahájí jednání o vytvoření koalice v Olomouckém kraji s uskupením Piráti a STAN a také s ODS, tedy bez vítězného hnutí ANO. Na facebooku to oznámil lídr Spojenců-Koalice pro Olomoucký kraj a předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Krajské volby v Olomouckém kraji vyhrálo ANO, získalo 18 mandátů v zastupitelstvu, které má 55 členů. Druhá skončila koalice Pirátů a STAN se 13 mandáty. Třetí Koalice pro Olomoucký kraj bude mít 12 zastupitelů. Čtvrtá ODS má sedm mandátů. Na pátém místě je SPD s pěti zastupiteli.

21:33 - Poslanec TOP 09 Dominik Feri na Twitteru naznačil, že by koaliční spolupráce některých opozičních stran mohla pokračovat i ve volbách do Poslanecké sněmovny, které se budou konat příští rok.

21:21 - Koalice bez vítězného ANO se chystá i v Pardubickém kraji.

Vítězné ANO zřejmě obejdou i v Pardubickém kraji

Krajské volby

20:48 - V Plzeňském kraji zvítězilo ANO, stejně jako před čtyřmi lety. Tehdy však nakonec skončilo v opozici. „Předpokládám, že další strany v pořadí budou respektovat výsledky demokratických voleb, a že hnutí ANO má legitimní nárok na post hejtmana tohoto kraje,“ řekl Právu lídr kandidátky Roman Zarzycký. „V tomto kontextu rozvineme jednání, budeme jednat se všemi s výjimkou ultrapravice a ultralevice,“ upřesnil Zarzycký.

20:45 - V neděli dopoledne se sejdou k jednání o možné nové koalici v Moravskoslezském kraji čtyři subjekty: ANO, ODS s podporou TOP 09, KDU-ČSL A ČSSD. „Domnívám se, že budoucnost kraje vyžaduje silnou podporu zastupitelstva,“ zdůvodnil možné rozšíření stávající trojkoalice o sociální demokracii lídr vítězného hnutí Ivo Vondrák.

20:15 - Prezident Miloš Zeman telefonicky pogratuloval předsedovi hnutí ANO Andreji Babišovi k vítězství v krajských volbách. Uvedl to mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

20:01 - V Jihomoravském kraji se jedná o koalici KDU-ČSL, Pirátů, ODS a STAN. Strany by obešly vítězné hnutí ANO. Hejtmanem by mohl být lídr KDU-ČSL Jan Grolich.

19:58 - V zastupitelstvu Ústeckého kraje bude osm stran a hnutí, o tři více než doposud. Za hnutím ANO je druhá ODS. Sociální demokraté nepřekročili pětiprocentní hranici. Lídr ANO Jan Schiller nevylučuje z povolebního vyjednávání nikoho. ANO získalo před čtyřmi lety 23,24 procenta hlasů, nyní jich má necelých 30. „Výsledek je lepší než minule, je vidět, že zástupci, které máme ve městech, odvádějí dobrou práci," uvedl Schiller. Vyjednávat chce ANO se všemi. „Priority nemám. Sedneme si dnes jako tým a pobavíme se co dál,” poznamenal.

19:53 - Lídryně vítězného hnutí STAN ve Středočeském kraji Petra Pecková chce o koalici jednat s ODS, Piráty a TOP 09. Poděkovala voličům, že přišli k volbám i přes koronavirovou krizi. STAN získalo ve Středočeském kraji 22,19 procenta, sečteno je skoro 100 procent hlasů.

„Jsem strašně šťastná, že jsme získali takový úžasný výsledek, chtěla bych všem voličům poděkovat. A chtěla bych jim hlavně poděkovat, že k těm volbám přišli, covid necovid," řekla Pecková.

19:10 - Předseda ODS Petr Fiala připomněl, že strana oproti předchozím volbám posílila o 50 procent. Sázka na koalice se podle něj vyplatila. Opoziční strany jsou podle něj ve srovnání s vládními stranami silnější.

„Pokud udržíme spolupráci, dokážeme odstavit hnutí ANO od vlády,” uvedl Fiala ke sněmovním volbám v příštím roce.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Představitelé ODS. Zleva Miloš Vystrčil, Petr Fiala, Martin Kupka a Zbyněk Stanjura.

18:59 - Podle Babiše je výsledek ANO ve středních Čechách dobrý. Hejtmance Jaroslavě Pokorné Jermanové podle něj uškodily „aférky”, které označil za „zbytečné záležitosti”.

„Kdybysme neměli covid-19, ten výsledek by byl lepší,” uzavřel Babiš.

Martin Kupka (ODS) k volbámVideo: Novinky

18:54 - Předseda Pitrátů Ivan Bartoš považuje výsledek voleb za úspěch. Podle něj jsou nadějná vyjednávání o koalici na Vysočině, kde chtějí Piráti vyjednat pro svou lídryni Hanu Hajnovou hejtmanský post.

„Mám radost, že jsme tak pokořili další metu politiky a že naši politiku, kterou děláme ve Sněmovně, můžeme skrze ty kraje propojit. Propojení i s evropskou politikou je něco, co piráti umí,“ řekl Bartoš.

Piráti mají podle průběžných výsledků celorepublikově 12 procent hlasů a jsou po hnutí ANO nejúspěšnější stranou, žebříček ovšem zkreslují různé koalice.

Tisková konference Pirátů po volbáchVideo: Novinky

18:51 - Premiér Andrej Babiš považuje výsledek hnutí ANO ve volbách za skvělý. Poděkoval všem občanům, kteří i přes koronavirovou epidemii přišli k volbám.

Voliči podle něj prokázali zdravý rozum. Ostatní strany se podle něj spojily proti hnutí ANO. Babiš to označil za „spiknutí nenávisti”.

18:50 - Senátorem ve volebním obvodu Děčín byl v prvním kole zvolen Zbyněk Linhart (za STAN). Získal nadpoloviční počet hlasů.

Senátor Linhart vyhrál už v prvním kole, končí Dienstbier

Volby do Senátu

18:14 - Piráti podle předsedy Ivana Bartoše jednají o postu hejtmanky pro jedničku kandidátky Hanu Hajnovou na Vysočině. Doufá v sestavení fungujících krajských koalic.

18:13 - Poslanec Jiří Dolejš (KSČM) označil volební výsledek komunistů v krajských volbách za prohru. Podle něj navíc karanténa omezuje možnosti strany na výsledky reagovat. Na Twitteru mluvil o potřebě najít cestu ze dna. Představitelé vedení strany se k výsledkům zatím nevyjádřili.

18:07 - „Dobrá zpráva je, že jsme v druhém kole, ta horší je, že teď budeme muset 168 hodin tvrdě pracovat,“okomentoval postup do druhého kola senátních voleb Michael Žantovský

Vyhrát nad Václavem Láskou, který obhajuje a který byl těsně druhý, bude podle Žantovského těžké, ale věří, že lidé budou slyšet na jeho příběh a zkušenosti. „Mám za sebou 30 let veřejné činnosti, boje za demokracii a svobodu. Jsem už dost starý na to, abych neměnil své názory a ještě dost mladý, abych je energicky prosazoval,“ poznamenal.

17:22 - Moravskoslezské hnutí ANO, které míří k vítězství ve volbách v kraji, už nabídlo povolební spolupráci KDU-ČSL a ODS, s nimiž mělo koalici doposud.

16:54 - Po sečtení čtyř pětin okrsků vedlo hnutí ANO v deseti krajích. Vždy v jednom kraji vedla hnutí STAN a SLK a koalice ODS, STAN a Východočeši.

16:52 - Po sečtení poloviny senátních okrsků dnes postupovali do finále kandidáti ANO a Starostů v deseti obvodech, přičemž adepti STAN a SLK vítězili v devíti z 27 obvodů, zatímco zástupci ANO pouze ve třech. Kandidáti ODS byli na prvních dvou postupových místech v osmi obvodech, zástupci KDU-ČSL v sedmi a ČSSD v šesti obvodech. Do finálového kola postupovali také tři kandidáti TOP 09 a dva adepti Pirátů.

16:41 - Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová by považovala za úspěch, kdyby se její straně podařilo v krajských volbách obhájit současný počet mandátů.

16:40 - Cílem Pirátů je uspět v každém kraji a mít stovku krajských zastupitelů. Strana má ambiciózní, ale reálné cíle. Uvedl to předseda Pirátů Ivan Bartoš. S průběžnými výsledky je zatím spokojen.

16:23 - I po sečtení poloviny okrsků vedlo hnutí ANO v letošních krajských  volbách v deseti krajích. Ve Středočeském kraji nadále vedlo hnutí STAN, v Libereckém kraji Starostové pro Liberecký kraj a v Královéhradeckém kraji koalice ODS, STAN a Východočeši, vyplývá z údajů na volebním serveru.

Foto: Právo

Andrej Babiš a Jaroslava Pokorná Jermanová na archivním snímku. Novinky fotografii v sobotu nedopatřením prezentovaly jako aktuální snímek ze štábu hnutí ANO.

16:00 - V senátních volbách po sečtení třetiny okrsků postupovali adepti ANO a Starostů v deseti obvodech, ODS a KDU-ČSL v sedmi, ČSSD v šesti obvodech.

15:56 - Plán STAN obhájit čtyři křesla v Senátu a další tři získat a mít zastupitele ve všech krajích vypadá zatím realisticky a naplňuje se, řekl předseda hnutí Vít Rakušan.

15:49 - V senátních volbách na Českolipsku to po sečtení 10 procent okrsků vypadá na velmi úspěšnou obhajobu mandátu stávajícího senátora Jiřího Voseckého z hnutí Starostové pro Liberecký kraj. Vosecký si zatím ukrojil zhruba 31 procent hlasů a před druhým, Vítem Vomáčkou, kandidujícím za ODS (15 procent).

Živě: Výsledky krajských volebVideo: Novinky

15:37 - Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka by považoval za úspěch, kdyby se lidovcům podařilo v krajských a senátních volbách obhájit počet mandátů.

„Byl bych spokojený, kdybychom obhájili. Co bude nad to, bude super, protože konkurence zhoustla,“ řekl Právu Jurečka.

V Senátu lidovci mají 15 senátorů a obhajují šest křesel, v krajských zastupitelstvech mají 61 lidí.

15:35 - Po sečtení pětiny okrsků vedlo hnutí ANO nadále v deseti krajích. Vždy v jednom kraji vedla hnutí STAN a SLK a koalice ODS, STAN a Východočeši.

15:28 - Předseda ČSSD Jan Hamáček bude mít za úspěch dvouciferný výsledek v krajských volbách. Věří ve vítězství tam, kde ČSSD hejtmana měla. Uvedl to při příchodu do štábu.

15:24 - V senátních volbách po sečtení desetiny okrsků postupují kandidáti ANO v 11 obvodech, ODS v devíti, KDU-ČSL v osmi, STAN v šesti a ČSSD v pěti.

14:52 - Policie prošetřuje podnět na možné podezření na kupčení s hlasy v Bílině na Teplicku. Kromě úmrtí voliče v Lounech žádné jiné mimořádné události během voleb policie v Ústeckém kraji nezaznamenala. Uvedla to mluvčí krajské policie Jana Slámová.

Policie prošetřuje další podezření na kupčení s hlasy

Krajské volby

14:50 - V senátních volbách probíhá sčítání nejrychleji v Praze 5. Po sečtení 15 procent hlasů mají nejvyšší zisky Michal Žantovský (41 procent) a  Václav Láska (35 procent).

14:40 - Přes 30 procent voličů se zúčastnilo krajských voleb a voleb do senátu na severu Moravy a ve Slezsku. Alespoň tak to předpokládají krajští úředníci. „Kontrolní komise Krajského úřadu Moravskoslezského kraje odhaduje volební účast lehce nad 30 procent voličů. Nemáme hlášeny žádné problémy,“ uvedla Miroslava Chlebounová z oddělení komunikace krajského úřadu.

14:36 - Přicházejí data z prvních sečtených okrsků z krajských i senátních voleb.

Nejrychleji měli letos zveřejněny výsledky krajských voleb v jednom z okrsků v Ústí nad Labem a v Žimuticích na Českobudějovicku. Byly známy ve 14:29.

14:23 - Volební účast byla podle náměstka ministra vnitra Petra Mlsny mezi 29 a 32 procenty, čili mírně klesla. V roce 2016 přišlo v krajských volbách k urnám 34,57 procenta voličů.

Komise podle Mlsny zaznamenaly jeden případ, kdy si volička odmítla vzít roušku.

14:00 - Druhý den voleb skončil, začíná sčítání hlasů.

13:43 - Voličská účast zejména v krajských volbách bude asi vyšší než před čtyřmi lety. Tehdy přišlo hlasovat zhruba 35 procent lidí, nyní kolem 40 procent.

11:56: Volit do krajů a v některých částech Česka i do Senátu zatím přišlo kolem 30 procent voličů, zjistila ČTK. Mírně vyšší zájem je o hlasování do krajů.

11:29: Stejně jako v jiných obcích i v Lenoře na Prachaticku dnes lidé odevzdávali své hlasy do krajských voleb. Vypadalo to jako každý jiný den v Pošumaví, řada lidí si ale vzpomněla na první výročí od tragické události. Loni 3. října zde po výbuchu a požáru v bytovém domě jeden člověk zemřel a dalších devět bylo zraněno.

11:21: Nový předseda Senátu by po volbách mohl být z klubu ODS, STAN nebo KDU-ČSL. Jiné kluby zřejmě nebudou mít ve volbách takový úspěch, řekl ČTK současný šéf horní komory Parlamentu Miloš Vystrčil (ODS).

10:20: Šéf poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik, který na Znojemsku kandiduje do Senátu, leží s těžkým úrazem v pražské nemocnici Na Bulovce. Podle informací Práva se při práci na chalupě ve středních Čechách propadl střechou.

Poslanec KSČM Kováčik leží s těžkým úrazem v nemocnici Na Bulovce

Volby

8:00: Volební místnosti se opět otevírají, uzavřou se ve 14:00. Celkové výsledky senátních voleb a částečně i krajských voleb budou v pozdních večerních hodinách

8:40: U senátních voleb se výsledky příští týden objeví pouze z obvodu, v němž by byl některý z kandidátů zvolen už nyní v prvním volebním kole. Souhrnné výsledky senátních voleb budou zveřejněny až po finálovém druhém kole příští víkend

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám