Hlavní obsah

Musíme být víc vidět a mluvit s lidmi, říká po volebním debaklu Sobotka

Novinky, Barbora Zpěváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Poprvé od volebního debaklu ČSSD v krajských a senátních volbách se sešel poslanecký klub strany. Premiér a šéf sociálních demokratů Bohuslav Sobotka na něm přednesl projev, ve kterém se opřel do koaličního hnutí ANO, ale také kritizoval některé spolustraníky za malou aktivitu. V rozhovoru pro Novinky řekl, že ČSSD před volbami podcenila komunikaci a že plánuje více mluvit s lidmi.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

V projevu na klubu jste říkal, že krajské volby vždy prohrává hlavní vládní strana. Jak je možné, že druhá nejsilnější vládní strana je vyhrála?

Protože dokázala prodávat věci, které ve vládě prosadila sociální demokracie. Například že se nebude zdražovat voda, 300 korun valorizace penzí pro seniory, minimální mzda na 11 tisíc korun nebo zvýšení platů pro státní zaměstnance. Hnutí ANO bylo v osobě ministra financí vždy proti. Nakonec změnilo názor. Když vláda to rozhodnutí odhlasovala, tak hnutí ANO to prodalo jako svůj úspěch. Je to problém prezentace a marketingu, který soc. dem. v předvolebním období nezvládla. Protože jsme veškerou energii věnovali k prosazování programových cílů, tak už nám méně energie zbylo na to, abychom to byli schopni voličům sdělit a té prezentace se ujalo hnutí ANO.

Musím si najít čas, abych měl při různých příležitostech šanci častěji mluvit s lidmi, častěji využívat mediální komunikaci, chodit více do mediálních pořadů.
Bohuslav Sobotka, premiér a šéf ČSSD

Stěžujete si na hnutí ANO, ale to je spíše vaše chyba, že jste si to nepohlídali.

Je důležité, aby si to sociální demokracie přiznala. Vedli jsme na klubu věcnou debatu, kdy jsme se poprvé po volbách sešli s poslanci a diskutovali jsme o příčinách toho hubeného volebního výsledku soc. dem. v krajských a senátních volbách. Jedna z věcí, na kterých jsme se shodli, je, že je potřeba zlepšit komunikaci. Prezentační fázi zvládl lépe náš koaliční partner.

Je také nejvyšší čas začít pracovat na novém programu. Myslím, že existuje shoda, že nesmíme zapomenout na naše tradiční voliče, ale musíme oslovit mladší lidi ve velkých městech. Není spor uvnitř soc. dem., jestli tradiční nebo netradiční voliči. Je důležité myslet na obě tyto skupiny. Jen pokud se soc. dem. podaří obě dvě skupiny oslovit, tak máme šanci ve volbách uspět.

Co byste chtěl dělat jinak?

Musím si najít čas, abych měl při různých příležitostech šanci častěji mluvit s lidmi, častěji využívat mediální komunikaci, chodit více do mediálních pořadů. Nestačí jenom pracovat, je potřeba lidi informovat o tom, co děláte.

Takže teď budete víc vidět.

Nejenom já. To se týká celého týmu, ať už jde o vedení strany nebo její členy ve vládě.

Co řekl Sobotka spolustraníkům na úterním jednání klubu
Většina našich hejtmanů čelila dlouhodobým lživým útokům v duchu hesla „všichni kradou“ nebo alespoň „prošustrovali peníze“ — tyto útoky byly dlouhodobě vedeny přes média, jež ovládá předseda hnutí ANO, a posléze končili slogany na masivně vylepených billboardech. Naším konkurentem není rovnocenná politická strana, ale mediálně průmyslový konglomerát s obrovskými penězi, oddanými zaměstnanci a nekonečným mediálním vlivem — sama podstata takového střetu je nerovná a tedy neslušná.

Na klubu jste se hodně obouval do hnutí ANO, mluvil jste o jakémsi konglomerátu. Zároveň jste kritizoval spolustraníky, že nebyli dostatečně aktivní, že jste u nich neviděl energii. Připouštíte, že jste v něčem udělal chybu vy?

Předseda strany vždycky nese odpovědnost za výsledek voleb, nezříkám se toho. Zejména pokud jde o čas a sílu, které věnujete prodeji toho, co se na vládě povedlo — tam si myslím, že máme rezervy. Nejenom já, ale i ostatní členové vlády za soc. dem. Pokud jde o to nasazení ve volební kampani, bylo skutečně velmi různé. V některých regionech se kolegové věnovali spíše vnitřním sporům, než aby bojovali o každý hlas. Tam, kde soc. dem. fungovala jako tým, byly výsledky lepší.

Ve volbách podle vás chybělo jednotné mobilizační téma. Proč s ním ČSSD nepřišla?

To byl problém celé levice. To jsme viděli i u voličů komunistické strany. Lidé byli spokojeni s tím, jak fungují kraje, neměli problém s tím, co dělá vláda. K volbám šli spíše ti, kdo se na vedení krajů dívali kritičtěji, a ty se podařilo zmobilizovat hnutí ANO. Náš největší problém jsou lidé, kteří zůstali doma.

Co řekl Sobotka spolustraníkům na úterním jednání klubu
Je smutné být předsedou strany, jenž od rána do večera, o sobotách a nedělích, prakticky neustále, jezdí po všech koutech naší země a nevidí stejné nadšení našich členů. Sáhněte si všichni do svědomí — kandidáti, funkcionáři i řadoví členové — kolik z vás opravdu udělalo pro výsledek voleb maximum, kolik z vás raději ignorovalo příležitosti k prezentaci a přitom hudralo někde u piva, že je všechno špatně.

Popsal jste, proč podle vás lidé nedali hlas ČSSD. To ale není odpověď na to, proč vaše strana neměla mobilizační téma, které podle vás chybělo.

Soc. dem. byla zvyklá mobilizovat proti vládě. Když jsme mohli mobilizovat proti špatné Topolánkově nebo Nečasově vládě, tak jsme měli dobré výsledky v krajských volbách. Teď po osmi letech ve vedení krajů, kdy je soc. dem. ve vládě, tak jsme mobilizační téma nenašli. Měli jsme pozitivní kampaň, nesoustředili jsme se na házení špíny na politické konkurenty.

Stát není firma?

To přece není nic, co by někoho pomlouvalo nebo osobně dehonestovalo. Rád bych připomenul, jak osobně útočil Andrej Babiš na některé naše hejtmany a kandidáty. To, že stát není firma, je politický spor. To není v osobní rovině. Osobní rovina figurovala někde jinde, byla to metoda hnutí ANO a zdá se, že to u některých kandidátů zafungovalo a lidi to odradilo, aby je volili.

Koukala jsem se na váš web, kde máte u jmen politiků napsáno, za co zodpovídají. Ministr vnitra Chovanec za krajskou a komunální politiku, šéf diplomacie Zaorálek za programové otázky, předseda Sněmovny Hamáček za mediální politiku. Pochybil někdo z nich?

Mám dobrý pocit z tohoto vedení soc. dem. To koneckonců řeknu i na sjezdu v březnu. Tohle je tým, který drží pohromadě, na rozdíl od minulosti, kdy i uvnitř strany probíhaly různé boje. Pokud jde o odpovědnost, tu má celé vedení soc. dem. Ale tu klíčovou odpovědnost má předseda strany a jsem připraven ji nést.

Co to znamená, že jste připraven nést odpovědnost?

Jsem připravený přijet na sjezd a říct si o důvěru delegátů jako kandidát na příštího předsedu sociální demokracie.

Reklama

Výběr článků

Načítám