Hlavní obsah

Dětští "vědci" se pokusí vytvořit světový rekord

Novinky, Scio
OLOMOUC

Olomoucký projekt MedVěd se snaží zasvětit do tajů vědy nejmladší generaci. Děti mají od začátku letošního akademického roku jedinečnou možnost navštěvovat přednášky na Univerzitě dětského věku. V rámci svého studia rozhodně nezahálejí. Na jaře se pokusí o zápis do Guinnessovy knihy světových rekordů.

Článek

Univerzita dětského věku funguje v rámci projektu Medializace vědy (MedVěd) při Přírodovědecké fakultě Univerzity Palackého v Olomouci. Žáci absolvují cyklus přírodovědných přednášek a setkají se i s náležitostmi vysokoškolského studia. Děti mají například vlastní indexy a dostávají diplomy. Přednášky jsou však vedeny atraktivní formou s pomocí her nebo divadelních výstupů.

Děkan Přírodovědecké fakulty Juraj Ševčík přiznává, že se při realizaci unikátního nápadu inspiroval na Slovensku, kde byla již v roce 2003 založena v Bratislavě Dětská univerzita Komenského. Přednášky v Olomouci jsou určeny zejména dětem od 9 do 13 let.

Děti budou simulovat pohyb srdce

Na jaře příštího roku čeká na žáky dětské univerzity velká výzva. Pokusí se ustavit rekord pod širým nebem při vytváření modelu lidského srdce. Děti budou simulovat pohyb lidského srdce vlastními těly. Odlišit je mají různobarevná trička a čepice. Barva bude závislá na tom, jakou skupinu srdečních buněk budou děti představovat.

Ke stovce posluchačů Univerzity dětského věku se připojí další účastníci z řad žáků olomouckých základních a středních škol. O pokus by se měla nakonec pokusit skupina zhruba čtyř set dětí.

Na kontě olomouckých přírodovědců se již nachází světový rekord ve vytvoření největšího modelu šroubovice DNA. Letos na jaře na Jarmarku chemie, fyziky a matematiky se jim podařilo vytvořit z plastových lahví model měříci přes 25 metrů.

Reklama

Související témata:

Související články

Malí géniové: kde změřit IQ dětem

Bývají nadprůměrně zvídavé, nebývale kritické a ze všeho nejvíce je zajímá podstata věci. Potřebují objevovat, vynalézat, přemýšlet, tvořit a řešit problémy....

Výběr článků

Načítám