Hlavní obsah

Bakalářské studium puškařů v Uherském Brodě pokračuje

Učiliště v Uherském Brodě se na další výuce dohodlo s ostravskou báňskou univerzitou Celkem 41 nových žáků zahájilo loni slavnostní imatrikulací studium bakalářského oboru určeného pro odborníky na zbraně v Uherském Brodě.

Foto: Petr Navrátil

Double Open MSVČ ženy: zleva Eva Košťálová (2.), Jana Karlecová (1.), Lenka Wolfová (3.)

Článek

Vysokoškolské vzdělávání v oboru konstrukce strojů, které začalo již v roce 1993 a na puškaře se zaměřilo jako jediné v republice, tak v Brodě bude pokračovat i přesto, že od projektu s koncem letošního letního semestru odstoupila brněnská vojenská akademie. Po ztrátě partnera z řad vysokých škol by přitom studium nemohlo pokračovat.

"Škola fungovala dobře, ale po restrukturalizaci armády už jsme se s vedením vojenské akademie nedohodli na pokračování spolupráce. Naštěstí jsme našli nového partnera v ostravské Vysoké škole báňské. Vstupujeme tak do prvního společného akademického roku," uvedl Milan Pechal, ředitel uherskobrodského Centra odborné přípravy technické, známého také jako puškařské učiliště, při kterém bakalářské studium probíhá.

I při zaměstnaní

Studenti bakalářského oboru, kteří nyní nastoupili do prvního ročníku, se budou rok a půl vzdělávat ve všeobecném strojařském základu. Poté se zaměří na odborné dovednosti. Protože budou mají výuku vždy jen jednou za dva týdny v pátek a sobotu, mohou školu studovat lidé při zaměstnání. "Do prvního ročníku nastoupili žáci různých profesí - od absolventů naší školy přes pracovníky policie až třeba po podnikatele, pro které jsou zbraně koníčkem. Nejmladším studentům je kolem dvaceti, nejstaršímu 55 let," přiblížil strukturu studentů Pechal.

Mezi studenty je i několik žen. "Když budu mít vysokou školu, budu mít lepší uplatnění. Navíc vývoj jde pořád dopředu a je třeba se dál vzdělávat," svěřila se Právu nejmladší z nich, 21letá Kateřina Poláková z Hradce Králové, absolventka puškařské školy.

Skvělé zázemí

Na výuce podílejí pedagogové vysoké školy báňské i puškařského učiliště, na některé přednášky kromě toho jsou zváni i specialisté v oboru. "Brodská škola má pro výuku vynikající podmínky a skvělé zázemí - od vybavení dílen po propojení s Českou zbrojovkou Uherský Brod. I proto jsme ostatně do projektu šli," doplnil děkan strojní fakulty ostravské univerzity Petr Horyla.

Už od začátku prvního semestru společného fungování uvažují představitelé brodského učiliště a báňské školy o dalším vylepšování studijních programů. "Zpracováváme dlouhodobý plán spolupráce s Českou zbrojovkou. Zaměřit se v něm chceme například na oblast designu a konstrukce. Rozjednán je také projekt vytvoření dílny zakázkové práce," doplnil Pechal.

Hlavní náplní brodského učiliště je středoškolská a učňovská výchova budoucích puškařů pro místní zbrojovku i další podobné podniky nejen v tuzemsku. Svým zaměřením je v České republice unikátní. Kromě puškařů škola nabízí také obory umělecký rytec kovů, mechanik-seřizovač, zámečník či obráběč kovů. Nad rámec svého základního poslání škola kromě bakalářského studiua organizuje i rekvalifikace v oborech puškař, prodavač zbraní a střeliva a rytec kovů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám