Hlavní obsah

Uchazeči o studium na MU si mohou nanečisto vyzkoušet Test studijních předpokladů

– Brno
Novinky, bob

Týden před přijímačkami se v Brně uskuteční ojedinělá akce, na níž si uchazeči o studium na Masarykově univerzitě (MU) mohou ověřit, jaké jsou jejich šance na přijetí a v čem se ještě mohou zlepšit.

Článek

Součástí přijímacích zkoušek na sedm z devíti fakult Masarykovy univerzity jsou Testy studijních předpokladů (TSP). Nepoužívá je jen Lékařská fakulta, na které jsou pouze oborové testy a Fakulta sociálních studií, která přijímá na základě Národních srovnávacích zkoušek společnosti Scio.

Zatímco Národní srovnávací zkoušky mohou uchazeči opakovat několikrát a počítá se nejlepší výsledek, Masarykova univerzita své Testy studijních předpokladů organizuje pouze v jednom termínu, takže záleží na výsledku uchazeče z jediného pokusu. Právě to je důvodem, proč se i letos týden před přijímacími zkouškami uskuteční jednodenní seminář TSP nanečisto, pořádaný agenturou Aleph.cz.

Na tomto semináři si uchazeči o studium na MU mohou vyzkoušet atmosféru přijímaček a své schopnosti na originálním, dosud nikde nepublikovaném porovnávacím testu.

„Naše zkušenosti říkají, že taktika a zvládnutí stresu jsou pro úspěšné absolvování testů studijních předpokladů velice důležité. Zvlášť když má uchazeč jenom jeden pokus, “ upozorňuje Martin Víta z agentury Kurzy-Fido.cz, která se přípravou na TSP dlouhodobě zabývá. „Možnost napsat si nanečisto cvičný test v podobných podmínkách jako u přijímaček dává uchazečům velice dobrou příležitost dopilovat taktiku a vyzkoušet si, jak si ve stresující situaci dokáží poradit.“

Podrobné vyhodnocení testu s doporučením

Součástí semináře je také podrobné vyhodnocení testu. „Chceme, aby všichni měli možnost zjistit nejen to, jak na tom jsou celkově, ale také v čem se ještě mohou zlepšit. Proto vyhodnocujeme jak celkový percentil, tak i výsledky jednotlivých částí testu,“ uvádí Pavel Fical z pořádající agentury Aleph.cz. Percentil je přitom údaj, který je pro přijetí na jednotlivé obory rozhodující, protože říká, jak daný účastník dopadl ve srovnání s ostatními.

„Při vytváření úloh do našeho testu vycházíme nejen z úloh v předchozích letech, ale snažíme se také předvídat a podle vývoje v minulých letech odhadnout, jaké nové úlohy by se mohly objevit v tomto roce,“ vysvětluje Pavel Fical, jak vznikají cvičné testy. Zohledněna je samozřejmě také náročnost ostrých TSP, které Masarykova univerzita používá. Všechny úlohy samostatně i test jako celek proto prochází předběžnou zkouškou na menším vzorku uchazečů.

„ V loňském roce se nám díky důkladné přípravě podařilo vytvořit cvičný test, jehož obtížnost byla velmi podobná obtížnosti testů, s nimiž se potom uchazeči na přijímačkách skutečně setkali,“ doplňuje Fical. „Uchazeči potom na přijímacích zkouškách dopadli v průměru lépe než ve cvičném testu na semináři TSP nanečisto.“

Test studijních předpokladů (TSP)

TSP využívá většina fakult Masarykovy univerzity v Brně. Výjimku tvoří Lékařská fakulta (pouze testy z fyziky, chemie a biologie) a Fakulta sociálních studií (přijímá podle výsledků Národních srovnávacích zkoušek Scio). TSP má podobnou povahu jako test Obecné studijní předpoklady z NSZ Scio, ale obsahuje více odlišných oddílů s měnším počtem otázek. Jeden oddíl je vědomostní. Více o TSP zde.

Seminář TSP nanečisto proběhne v Brně v sobotu 2. května 2009, možnost přihlášení a podrobnější informace zájemci najdou zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám