Hlavní obsah

Česká republika přitahuje americké studenty

Novinky, Helena Odstrčilová, Scio

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Podle zprávy Open Doors 2008 o stavu mezinárodní akademické mobility v USA v České republice studuje stále více amerických studentů. Ve školním roce 2006/07 u nás studovalo 3 145 amerických studentů, což představuje meziroční nárůst o 10,5 procenta. Česká republika s tímto počtem obsadila 15. místo mezi všemi zeměmi světa.

Článek

Česká republika tím potvrdila svou atraktivitu pro převážně krátkodobé studium amerických vysokoškoláků a vedoucí pozici ve východoevropském regionu. Nejatraktivnější destinací pro americké studenty je podle zprávy Velká Británie s počtem 32 705 studentů, následuje ji Itálie (27 831 studentů) a Španělsko (24 005 studentů).

Počet Američanů, kteří přijíždějí za studijními pobyty do ČR, prudce roste již od roku 2000/01 a za šest let se zvýšil o celých 150 procent. Celkový počet Američanů studujících v zahraničí se zvýšil o 8 procent a dosáhl hodnoty téměř 242 tisíc.

Nejvíce mezinárodních studentů v Americe pochází z Indie – v roce 2006/07 jich bylo 86 833 - následuje Čína se 67 723 studenty a Jižní Korea 62 392 studenty. Česká republika se v první dvacítce neobjevila.

Zprávu Open Doors každoročně sestavuje newyorský Institut mezinárodního vzdělávání (IIE) za podpory amerického ministerstva zahraničí. Celou zprávu v anglickém jazyce si můžete přečíst na stránkách Opendoors Online (http://opendoors.iienetwork.org/).

Institut mezinárodního vzdělávání (www.iie.org) je nezisková organizace, založená v roce 1919. Jejím cílem je mimo jiné podpora vzdělávacích vztahů mezi občany USA a jiných zemí a posílení a globální propojování institucí pro vyšší vzdělání. Řídí více než 250 programů a mezi její sponzory patří americké ministerstvo zahraničí či Světová banka.

Reklama

Výběr článků

Načítám