Hlavní obsah

Univerzity a studenti si připomenou 17. listopad

Novinky, mnu, Scio

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Mezinárodní den studentstva, kterému v kalendáři náleží datum 17. listopadu, si připomenou studenti a pedagogové na českých univerzitách. Představitelé akademických obcí připravili řadu ceremonií i oddechových aktivit.

Článek

Na zlínské univerzitě Tomáše Bati si připomenou Mezinárodní den studentstva řadou sportovních a kulturních akcí. Místní studentská unie nachystala například turnaj ve společenských hrách, běh do schodů nebo filmové projekce. Volno si studenti prodlouží až do úterka, na kdy ve Zlíně připadne rektorský den.

Univerzita Karlova zase nachystala ve spolupráci s Nadáním Josefa, Marie a Zdeňky Hlávkových na Mezinárodní den studentstva a zároveň Den boje za svobodu a demokracii slavnostní koncert ve Velké aule pražského Karolina, kde zazní Dvořákova skladba Stabat Mater v podání Orchestru a sboru Univerzity Karlovy v Praze pod taktovkou dirigenta Haiga Utidjiana.

V Pardubicích udělí medaile za zásluhy

Pardubičtí studenti si od studia odpočinou nejen v den státního svátku, ale i v pátek 14. listopadu, na kdy mají vyhlášený rektorský den, který bude zároveň dnem sportovním.

Ještě před začátkem víkendu proběhne v Pardubicích slavnostní akademický obřad. V Aule Arnošta z Pardubic budou promovat čerství doktoři a dojde i na představení nových docentů a profesorů univerzity nebo udělení medailí za zásluhy.

Po vzpomínkovém aktu k událostem 17. listopadu v letech 1939 a 1989 před Univerzitní knihovnou uzavře program univerzity slavnostní koncert Komorní filharmonie Pardubice. Návštěvníci Auly Arnošta z Pardubic vyslechnou dvě skladby Ludwiga van Beethovena a koncert Petra Iljiče Čajkovského.

Dvě významná výročí

17. listopad byl vyhlášen Mezinárodním dnem studentstva v roce 1941 v Londýně. Hlavním důvodem, proč studentský den připadl právě na toto datum, byly události z roku 1939. Během potlačení demonstrace u příležitosti 21. výročí vzniku Československa okupační mocí došlo k zabití studenta Jana Opletala. Na následnou vlnu protestů reagovali nacisté rozsáhlým zatýkáním českého studentstva v noci ze 16. na 17. listopadu. Další významná událost českých dějin se ve stejný den odehrála v roce 1989. Studentská demonstrace zahájila tzv. sametovou revoluci a započala pád komunistického režimu v Československu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám