Hlavní obsah

Fotosoutěž o rostlinách zná své vítěze

Novinky, mnu, Scio

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Již od jara posílali vědci a milovníci přírody své příspěvky do fotografické soutěže Rostlina s příběhem. Fotosoutěž již dospěla do finále a zná své vítěze. Ti byli vyhlášeni ve třech kategoriích - mezi vědci, juniory do 20 let a z řad veřejnosti. Nejlepší snímky jsou do pátku vystaveny v sídle Akademie věd na pražské Národní třídě.

Článek

Posláním soutěže Rostlina s příběhem je probudit zájem veřejnosti o rostlinnou biologii. Počet fotografií, které organizátoři v rámci soutěže obdrželi, prokazuje, že svět rostlin není mnoha lidem lhostejný.

"Rostliny jsou krásné. Jejich svět se ale může zdát na první pohled málo akční a tudíž poněkud nudný. To je velký omyl. Když je člověk jen trochu zvídavý, zjistí, že se v něm odehrávají pozoruhodné věci. Proto jsme také požadovali od soutěžících kromě snímků i texty. Chtěli jsme, aby se zamysleli nad tím, co fotografují", vysvětluje hlavní organizátor akce, doktor Jan Kolář z Ústavu experimentální botaniky AV ČR.

Fotila se krása české přírody i rostliny z Madagaskaru

O vítězství v jedné ze třech kategorií soupeřilo 856 snímků s doprovodným příběhem. Některé z fotografií zachycovaly fotografické úlovky z exotických míst - jihoamerických pralesů, afrických savan a pouští, Madagaskaru, Srí Lanky, Číny či Špicberků. Kromě záběrů z přírody obdrželi organizátoři třeba i obrázky z elektronového mikroskopu.

"Porotci měli těžkou práci. Museli hodnotit snímky i texty a kvalitních příspěvků přišlo opravdu mnoho," přiznává Jan Kolář.

Nejúspěšnější snímky si mohou zájemci prohlédnout naživo na výstavě v sídle Akademie věd v ulici Národní. Fotografie ze soutěže jsou doplněny o snímky vzniklé v laboratořích ÚEB a také "trojrozměrné" rostliny s příběhem: exponáty představující rostliny jako pomocníky člověka a svědky geologické minulosti Země. Výstava je součástí Týdne vědy a techniky.

Pro ty, kteří se výstavy nemohou nebo nestihnou zúčastnit, je připravena webová stránka http://fotopribeh.avcr.cz, kde je zveřejněno 57 rostlinných fotopříběhů.

1. cena kategorie Vědec

Kapsule — Viktor Sýkora

Semena rostlin mají jediný účel — umožnit vznik další generace a zajistit přežití druhu. Zárodek nové rostliny a zásoba živin potřebná pro vyklíčení se nacházejí uvnitř ochranných obalů, které jim umožňují přežití i v extrémních podmínkách. Ale kromě účelnosti jsou semena stejně jako ostatní součásti přírody i krásná. A my se o tom dnes můžeme přesvědčit s použitím nejmodernější techniky — skenovacího elektronového mikroskopu.

Semena rostlin mají jediný účel — umožnit vznik další generace a zajistit přežití druhu. Zárodek nové rostliny a zásoba živin potřebná pro vyklíčení se nacházejí uvnitř ochranných obalů, které jim umožňují přežití i v extrémních podmínkách. Ale kromě účelnosti jsou semena stejně jako ostatní součásti přírody i krásná. A my se o tom dnes můžeme přesvědčit s použitím nejmodernější techniky — skenovacího elektronového mikroskopu. 1. cena kategorie Junior

Rozšiřte si cévy — Renata Mirková, Gymnázium Kladno

Je to nejspíše jediná žijící fosílie, která se nazývá Ginkgo biloba, neboli jinan dvoulaločný. Výtažky z listů mají blahodárné účinky, které tradiční čínská medicína používá na pět tisíc let. U nás se však výtažek z jinanu dvoulaločného těší oblibě až v posledních letech. Také není divu, že je oblíbený už i u nás, protože látky obsažené v ginkgu rozšiřují cévy, zejména v tělních perifériích, a také se zvýší koncentrace a celková mentální svěžest.

1. cena kategorie Veřejnost

Cycas thouarsii — Jaroslav Vogeltanz, Zoo Plzeň

Cykas Cycas thouarsii je dnes považován na základě studia chromozomů za nejstarší druh cykasu. Tento mohutný až 10 metrů vysoký druh cykasu obývá naši Zemi pravděpodobně již 140 milionů let. Cykasy jsou nazývány živými fosiliemi, protože od svého vzniku se téměř nezměnily.

Reklama

Související témata:

Související články

Týden vědy a techniky bude především o Zemi

Planeta Země bude ústředním tématem blížícího se Týdne vědy a techniky. Nejrozsáhlejší tuzemský vědecký festival pořádá Akademie věd ČR již poosmé. Letos...

Výběr článků

Načítám