Hlavní obsah

Věda zavítá do libereckých ulic

ČTK, Scio

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LIBEREC

Věda v ulicích, projekt zaměřený na atraktivní a interaktivní formu prezentace vědy, zavítá v pátek do Liberce. Centrum města zaplní exponáty a novinky ze světa techniky.

Článek

Náštěvníci budou mít tento pátek od 9 do 18 hodin jedinečnou možnost k prohlídce technických novinek a exponátů. Mezi vystavovanými technickými vymoženostmi budou například dalekohledy na pozorování Slunce nebo parakolo, dopravní prostředek sloužící lidem s částečnou nebo úplnou nehybností dolních končetin.

Na simulátoru nárazu si náštěvníci budou moci vyzkoušet, co obnáší srážka automobilu v rychlosti 30 kilometrů za hodinu. Na smokerlyzeru zase mohou zjistit, v jakém stavu se nacházejí jejich plíce.

Prostor dostanou i do jisté míry zábavné aktrakce, jako například obří trampolína, simulátor formule 1 nebo automobily na alternativní pohon.

Počet vědců v Libereckém kraji narůstá

Liberecká Technická univerzita se v posledních letech podílela na rozvoji výzkumu nanotechnologií. V příštím akademickém roce dokonce otevře mezioborový studijní program Nanotechnologie.

Proto zástupci univerzity nemohou na vědecké expozici chybět. Návštěvníkům představí elektrokolovrat, který umí nanovlákna vyrábět. "Mladí umělci a sportovci mají hodně příležitostí se představit, na rozdíl od techniků," řekl pořadatel "Vedy v ulicích" Václav Marek.

Kromě rozsáhlé expozice technických novinek se Libereckým představí i malí vědci se svými vědeckými pokusy či hlavolami. Většinou půjde o zástupce škol, prezentovat se ale bude i iQpark, což je první science centrum v České republice, které slouží především dětem.

Věda v ulicích je součástí projektu Česká hlava. Liberec bude po Praze a Plzni třetím městem, kam zavítají vědci se svými vynálezy. Věda a výzkum zažívají v Libereckém kraji úspěšná léta. V kraji v roce 2006 pracovalo v oblasti výzkumu a vývoje celkem 1892 osob, tedy zhruba o čtvrtinu více než v roce 2001. V celé České republice vzrostl od roku 1995 do roku 2006 počet lidí zaměstnaných ve vědě více než dvojnásobně, z 22 678 na 45 729.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám