Hlavní obsah

Ministr Liška hostil svůj protějšek z Dánska

Novinky, Scio

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Na oficiální návštěvu České republiky zavítal dánský ministr Bertel Haarder. Této příležitosti využil jeho český protějšek Ondřej Liška k tomu, aby se seznámil se specifiky dánského školství.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr školství Ondřej Liška (SZ)

Článek

Haarder seznámil českého ministra například se systémem odborné přípravy učitelů, s propojením předškolního a základního vzdělávání nebo s multikulturním přístupem uplatňovaným v dánském školství.

„Dánové mají v této oblasti daleko větší zkušenosti. Musíme si ale uvědomit, že napětí vyplývající ze společné existence různých kultur na jednom území budeme s postupující globalizací nuceni řešit i my a musíme na to být dobře připraveni,“ uvedl ministr Liška k posledně jmenovanému tématu.

Liškovi se taktéž zalíbila praxe poskytování druhé šance pro mladé lidi, kteří předčasně opouštějí základní vzdělávání. Tento systém shledal inspirativním pro naše poměry. „Romská komunita – ale nejen ona - trpí právě tímto jevem a přestože naše základní školy umožňují doplnění základního vzdělání všem, kdo ho ještě nemají, nemyslím si, že ta nabídka je dostatečná,“ tvrdí Liška.

Dánský ministr má letité zkušenosti

Zatímco Liška zastává funkci ministra školství teprve prvním rokem, Dán Bertel Haarder má s řízením resortu několikaleté zkušenosti. Nad školstvím dohlížel v roli ministra již v letech 1982 až 1993. Nyní tutéž funkci zastává v kabinetu Anderse Fogha Rasmussena od roku 2005.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám