Hlavní obsah

Vysokoškoláci z Olomouce chtějí po studiu hlavně pracovat a cestovat

Novinky, Scio

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OLOMOUC

Co chceš dělat, až dostuduješ? S touto otázkou se nejspíš setkal každý vysokoškolák. Stejný dotaz položila i olomoucká Univerzita Palackého svým studentům. A zjištění? Většina současných posluchačů olomoucké vysoké školy má v plánu po ukončení studia pracovat, nemalá část však pomýšlí na cestování.

Článek

Na profesní preference vlastních studentů se univerzita zeptala 1087 studentů, mezi nimiž byli posluchači všech fakult.

Pracovat se po ukončení studia chystá více než polovina (55 %) dotázaných. Do zaměstnání se po škole chystají nejčastěji studenti Lékařské fakulty (72 %).

Většina studentů univerzity pracuje již při studiu. Pouze necelá desetina olomouckých vysokoškoláků při studiu vůbec pracovat nechce.

Mezi studenty jsou populární i cestovatelské plány. Touhu po cestování nejvíce sdílí studenti Filozofické fakulty. Sbírat zkušenosti v zahraničí a zdokonalit se v jazyce hodlá 39 % posluchačů fakulty.

Podnikání mnoho studentů neláká

Každý pátý respondent má v úmyslu pokračovat ve studiu na další vysoké škole. Odhodlání podnikat má ale jen 13 % studentů. Studenti by na začátku svého podnikání uvítali finanční pomoc (52 %), poradenství (30 %) či prostory pro realizaci svého záměru (25 %).

Usnadnit start podnikatelské kariéry nejen čerstvým absolventům má za cíl Vědeckotechnický park (VTP UP) s Podnikatelským inkubátorem, který funguje od loňského roku.

„Podnikatelský inkubátor VTP UP je připraven ulehčit rozjezd podnikání všem firmám se zajímavým nápadem. Poradíme, pomůžeme sehnat peníze a nabídneme i vhodné prostory k zahájení podnikání. Jsem přesvědčen, že i v Olomouci mohou vznikat zajímavé podnikatelské příležitosti.“, uvedl ředitel Vědeckotechnického parku univerzity Jiří Herinek.

Reklama

Výběr článků

Načítám