Hlavní obsah

Další vědeckotechnický park roste na jihu Čech

Novinky, Scio

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÉ BUDĚJOVICE

V České republice začínají vyrůstat centra vědeckého výzkumu, která budou sloužit především místním univerzitám. Již v tomto týdnu byla završena první etapa výstavby Jihočeského vědeckotechnického parku v Českých Budějovicích. V blízké budoucnosti mají vyrůst vědeckotechnické parky i u Prahy a u Brna.

Článek

Nově vzniklý vědecko-technický park (JVTP) se nachází v areálu Jihočeské univerzity. Sloužit však nebude pouze univerzitě. Objekt bude postupně zpřístupněn i inovačním firmám. Využíván bude i Biologickým centrem Akademie věd České republiky.

V ukončené první etapě výstavby projektu byly vybudovány specializované prostory laboratorního, poloprovozního a administrativního charakteru, vybavené vybranými zařízeními a technologiemi.

Ve fázi pokročilé přípravy je nyní druhá etapa výstavby vědecko-technického parku. Druhá etapa se dotkne dvou lokalit, jednak opětovně areálu Jihočeské univerzity a dále lokality u obce Hůry.

Naláká centrum výzkumu i zahraniční odborníky?

Výstavba parku má nastartovat rozvoj Jihočeského kraje na principech znalostní ekonomiky a vytvořit prostor pro vznik pracovních příležitostí pro studenty a vědecké pracovníky z univerzit. Investoři a realizátoři projektu taktéž doufají, že se jim podaří nalákat odborníky z jiných regionů ČR i ze světa.

Podobné plány jako Jihočeši mají i pražské a brněnské vysoké školy.

Financování vědecko-technického parku na jihu Čech

Realizátorem projektu „I. etapa koncipování vědecko-technického parku České Budějovice“ (tj. investorem a příjemcem dotace ve výši cca 30 miliónů Kč) je Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích. Projekt je spolufinancován Evropským fondem pro regionální rozvoj a Ministerstvem průmyslu a obchodu v rámci programu PROSPERITA, který je součástí Operačního programu Průmysl a podnikání 2004-2006. Dále poskytly prostředky Jihočeský kraj (5 mil. Kč) a statutární město České Budějovice (5 mil. Kč). Zdroj: www.jcu.cz

Technicky zaměřené pražské vysoké školy plánují výstavbu středočeského vědeckotechnického parku. Vzniknout by měl do roku 2012 v areálu bývalé Poldi Kladno. Brněnské vysoké školy ve spolupráci s ústavy Akademie věd ČR mají zase v plánu vybudovat na území jihomoravské metropole Středoevropský technologický institut CEITEC.

Reklama

Související články

V Brně má vyrůst technologický institut

Brněnské vysoké školy ve spolupráci s ústavy Akademie věd ČR mají v plánu vybudovat na území jihomoravské metropole Středoevropský technologický institut...

Výběr článků

Načítám