Hlavní obsah

Březen bude již pojedenácté měsícem internetu

Novinky, Scio

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Již pojedenácté proběhne v České republice projekt Březen - měsíc internetu (BMI). Tentokrát se ponese v duchu motta Internet - výhoda pro znevýhodněné. Projekt se zaměří zejména na osoby se zdravotním postižením, seniory, matky na mateřské dovolené nebo nezaměstnané.

Článek

Přiblížit možnosti internetu lidem, kteří jsou celosvětovou počítačovou sítí nepoznamenaní, bude mít za úkol více než 330 knihoven po celé republice. Právě knihovny patří k nejčastějším poskytovatelům internetu pro jedince, kteří nemají k síti přístup z domácnosti. Veřejný internet nabízí v České republice více než 4000 knihoven, a to i v nejmenších obcích. Zhruba 50 z nich umožňuje přístup rovněž zrakově handicapovaným.

Novinkou letošního 11. ročníku BMI, jehož hlavním partnerem je Ministerstvo práce a sociálních věcí, bude Net vlak, který od 10. března navštíví během 12 dnů sedm měst. Cílem Net vlaku je seznámit zájemce mj. s možnostmi využití internetu pro cestování, včetně systémů plánování cest, nákupu jízdenek online, rezervace jízdenek a služeb pro cestující s handicapem.

Letošní ročník projektu BMI se zaměří i na bezpečný internet. Jako informační zdroj pro tuto problematiku byl připraven projekt SAFERINTERNET, kde se soustřeďují informace o možných hrozbách internetu vůči dětem. Projekt propaguje zásady bezpečného používání internetu a online technologií obecně. Jeho záměrem je bojovat proti ilegálnímu obsahu internetových stránek a chránit děti před nebezpečím, že se stanou oběťmi internetové kriminality.

Počet uživatelů internetu narůstá, za EU však zaostáváme

K uživatelům internetu (tj. mezi jednotlivce, kteří použili internet v posledních 3 měsících) se podle Českého statistického úřadu řadí 45% populace ČR ve věku 16 a více let. Přestože počet uživatelů celosvětové počítačové sítě u nás každoročně narůstá, v porovnání s ostatními členskými zeměmi Evropské unie stále výrazně zaostáváme.

Vyšší počet uživatelů internetu se nachází mezi mladšími a vzdělanějšími lidmi. Mezi uživatele internetu patří například 4 z 5 vysokoškolsky vzdělaných. Nejvíce internet využívají studenti, a to z 93%. K nejčastějším aktivitám uživatelů internetu patří e-mailování nebo vyhledávání informací o zboží a službách. Za účelem vzdělávání využívá internet podle dat Českého statistického úřadu 36% uživatelů. Zvláště mezi mladými lidmi se těší oblibě chatování nebo využití služby ICQ.

Více informací o projektu Březen - měsíc internetu naleznete na webových stránkách http://www.brezen.cz/.

Partnerem rubriky Vzdělávání je společnost Scio, organizátor Národních srovnávacích zkoušek, www.scio.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám