Hlavní obsah

Za nevhodné chování na internetu hrozí učitelům vyhazov

Novinky, eSchool News, Scio

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Od nepaměti se od učitelů očekává, že půjdou vzorem dalším generacím. Chování v rozporu s dobrými mravy se pedagogům neodpouští, a to ani na internetu. Učitelská asociace v americkém státě Ohio zakázala kantorům používat komunitní internetové servery poté, co se na nich objevily profily učitelů s velmi choulostivými informacemi.

Článek

Komunitní internetové servery sloužící ke komunikaci uživatelů podobných zájmů nebo k seznámení si získávají celosvětou popularitu. Ve svých profilech zde jednotliví uživatelé na sebe prozrazují místy až velmi citlivé informace.

Na populárních serverech MySpace nebo Facebook se nachází i řada uživatelských profilů od učitelů. Někteří zde s ostatními uživateli sdílejí informace o svých dětech, oblíbené hudební kapele nebo literárním žánru. Začaly se ovšem množit případy, kdy učitelé zacházeli při popisu vlastní osobnosti mnohem dále. Unie učitelů ve státě Ohio se koncem loňského roku setkala s profily pedagogů, kteří ve svém profilu zveřejňovali informace o divokých alkoholových dýcháncích, experimentování s drogami nebo o sexu.

Poté, co se o zvláště pikantních profilech učitelů zmínil deník The Columbus Dispatch, zveřejnila organizace Ohio Education Association (OEA) prohlášení, ve kterém přikázala svým členům z řad učitelů, aby nevyužívali (případně přestali využívat) služeb komunitních serveru MySpace nebo Facebook.

Rizika převažují

Organizace zastupující učitele sice ústy svých předáků připustila, že závadné profily mohly být dílem vtipálku nebo podvodníků. Přesto případy, kdy se v profilech učitelů objevovaly informace o jejich sexuálním chování, byly shledány jako závažné. Podle asociace komunitní servery vystavují učitele značnému riziku. "Nebezpečí pramenící z účasti (na komunitních serverech) převažují nad výhodami," stojí doslova v prohlášení OEA.

Nevhodné chování pedagogů na MySpace a Facebook by mohlo být v budoucnu trestáno až vyhazovem ze školy. "Když jste učitelem, máte nastavenou laťku mnohem výše než ostatní a musíte být velmi opatrný," brání přísná pravidla Rhonda Johnsonová, prezidentka organizace Columbus Education Association.

Partnerem rubriky Vzdělávání je společnost Scio, organizátor Národních srovnávacích zkoušek, www.scio.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám