Hlavní obsah

Studium v zemi tulipánů a větrných mlýnů

Novinky, Scio

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednou z nejpopulárnějších zemí pro zahraničí studijní pobyt je u českých mladých lidí Nizozemsko. Vedle kvalitního zázemí vysokých škol láká země tulipánů svými dokonale rovnými cestami vhodnými pro jízdu na kole nebo výtečnými sýry. Při studiu si Nizozemci zakládají zejména na samostatnosti.

Článek

Vysokoškolský vzdělávací systém je od akademického roku 2002-2003 v Nizozemsku, tak jako u nás, založen na třech stupních, které tvoří bakalářské, magisterské a doktorské studium. Nizozemci mají tzv. binární systém vysokoškolského vzdělání, což znamená, že si lze vybrat ze dvou programů: vzdělání, které se orientuje na výzkum (wetenschappelijk onderwijs, WO), tradičně nabízené univerzitami (universiteiten) a profesně zaměřené vysokoškolské vzdělání (hoger beroepsonderwijs, HBO), tradičně nabízené hogescholen nebo vysokými školami profesionálního vzdělání.

Je to podobné jako u nás. Zatímco tedy první typ škol usiluje spíše o teoretické vzdělání a připravuje studenta k vědeckému bádání, jakkoli specializovanému, druhý typ škol je orientován na nějakou praktickou činnosti. V Nizozemsku se používají zkratky WO a HBO.

První neanglicky mluvící země, kde se vyučovalo v angličtině

Vysokoškolský systém zahrnuje také třetí oblast mezinárodního vzdělávání, internationaal onderwijs (IO). Díky tomuto druhu vysokoškolského vzdělávání, původně určeného pro studenty z rozvojových zemí, se dnes Nizozemsko může pochlubit tím, že bylo první neanglicky mluvící zemí, kde se vyučovalo v angličtině.

Studijní programy v tomto typu studia, kterých je kolem tisíce, nabízejí širokou škálu specializací. Toto mezinárodní vzdělávání je subvencováno vládou, která financuje školy i uděluje stipendia. Studium na nizozemských školách je obecně samostatnější. Mnoho místa je věnováno psaným úlohám, řešení konkrétních problémů a praktickému výzkumu.

A jak se liší studium u nás a v Nizozemí? "Je to hodně podobné. V Nizozemí jsou ale trimestry a někdy i kvadrimestry místo semestrů. Školní rok je rozdělen do čtyř částí, což znamená, že v jednom trimestru neděláte tolik seminářů najednou, ale hodně intenzivně dva tři. Taky tam není moc rozdíl mezi seminářem a přednáškou, jak jsme na to zvyklí my. Chvíli se přednáší a chvíli se diskutuje. A zkoušky jsou především písemné," říká Petr Miska, který strávil v Nizozemsku na Vrije Universiteit akademický rok 2003/2004.

Po škole do hospody se Holanďanům nechce

Díky svému pobytu v Nizozemsku si Petr vytvořil i určitou představu, jak ke vzdělání přistupují zdejší studenti. "Žádný typický holandský student neexistuje. Obecně se ale dá říci, že jsou dost odtažití, drží si odstup. Zatímco u nás se diskuse ze seminářů plynule přenese do hospody, tam jde každý domů. Holanďané jsou vůbec docela uzavření a nepřístupní. (A nebyl to jen můj pocit.) Je to asi podnebím. Například deštníky nosí v Holandsku jen cizinci, místní jsou na drsné podnebí zvyklí. Na druhou stranu jsou Holanďané dochvilní a spolehliví. To bychom se mohli od nich učit," myslí si český student.

Převzato z časopisu StudentIN

Partnerem rubriky Vzdělávání je společnost Scio, organizátor Národních srovnávacích zkoušek, www.scio.cz.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám