Hlavní obsah

Popularizační přednáška představí nejnovější poznatky o Slunci

Novinky, Scio

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Akademie věd České republiky pokračuje i v roce 2008 v pořádání přednášek předních vědců určených široké veřejnosti a středoškolákům. Obě cílové skupiny si již v úterý budou moci vyslechnout přednášku slovenského astronoma Vojtecha Rusina o nejnovějších vědeckých poznatcích o Slunci.

Článek

Slovenský astronom RNDr. Vojtech Rušin, DrSc. působí na Astronomickém ústavu Slovenské akademie věd v Tatranské Lomnici. V Praze prosloví přednášku Slnko - naša najbližšia hviezda.

Jak napovídá samotný název, tématem lednové přednášky pro veřejnost a pro středoškolské studenty bude Slunce – tedy naše nejbližší hvězda. Slunce je centrálním tělesem sluneční soustavy, které svou gravitací a elektromagnetickým zářením ovlivňuje veškeré dění ve sluneční soustavě. Je zdrojem světla, tepla a energie, které podmiňují existenci života na Zemi.

Doktor Rušin v přednášce představí Slunce ve světle nejnovějších poznatků, jež přinášejí přístroje na umělých družicích Země, kosmické sondy nebo moderní pozemské dalekohledy. Nejnovější technologie pomáhají vědcům lépe poznávat procesy na Slunci a na hvězdách jemu podobných.

Přednáška Slnko – naša najbližšia hviezda

  • 8. ledna 2008, 14:00 (pro středoškolské studenty v rámci cyklu Nebojte se vědy)
  • 8. ledna 2008, 17:00 (pro veřejnost v rámci cyklu Akademická Praha)
  • Přednášky se konají v budově Akademie věd České republiky (Národní 3, Praha 1) v místnosti číslo 206
  • Vstup je volný, do vyčerpání kapacity sálu.

RNDr. Vojtech Rušin, DrSc. se věnuje výzkumu sluneční koróny a protuberancí na koronální stanici na Lomnickém štítu ve Vysokých Tatrách. Je autorem odborných publikací, vědeckých prací i populárně-naučných článků; organizoval a vedl 15 expedicí za úplným zatměním Slunce po celém světě. Za svou práci získal Cenu SAV za vědeckou činnost a dvakrát Cenu SAV za popularizaci.

Reklama

Související témata:

Související články

Nebojte se vědy, vyzývá Akademie věd ČR

Akademie věd České republiky se snaží popularizovat a propagovat vědu i vzdělávání s pomocí pravidelných veřejně přístupných přednášek. V prosinci nabídne...

Výběr článků

Načítám