Hlavní obsah

30 let legendární stanice MTV

Novinky, Martin Tyburec

„Dámy a pánové, Rock and Roll,“ tak 1. srpna roku 1981 zahájil moderátor John Lack vysílání dnes již legendární hudební televize MTV (Music Television). Od tohoto momentu uplynulo dnes již 30 let a „věčně mladá“ stanice se tak dostala do středního věku.

Foto: Tobias Schwarz, Reuters

Zpěvačka Beyoncé s cenou MTV

Článek

Vůbec prvním klipem, který MTV toho dne vysílala, byla slavná skladba „ Video Killed the Radio Star“ od skupiny The Buggles a následovaly notoricky známé obrázky Armstrongova prvního kroku na měsíci. S tím rozdílem, že astronaut místo americké vlajky zapíchl zástavu s logem stanice.

Název skladby (Video zabilo rozhlasovou hvězdu) jakoby naznačil, co mají autoři projektu za lubem. Rozhodli se založit program celého televizního kanálu na vysílání videoklipů k populárním hitům, které do té doby hrály především z rádia.

Hudební videoklipy představovali a pouštěli na televizní obrazovku mladí a svěže vypadající moderátoři, pro které se vžil název VJs neboli video jockey. Řada z nich se díky tomu sama časem proslavila. V osmdesátých letech ještě nebylo zdaleka tak běžné točit ke každé skladbě i videoklip, a tak si dramaturgové programu museli často vystačit s promo videi a nebo záznamy všelijakých koncertů.

Líheň celebrit 

MTV stála na počátku popularity mnoha zvučných jmen, neboť fanoušci měli konečně příležitost znát kromě hlasů i tváře svých idolů. Poprvé se díky ní dostali více na oči třeba Prince, Duran Duran nebo Bon Jovi.

Na MTV ale záhy vystupovaly také zavedené hvězdy rokové hudby jako David Bowie, Rolling Stones nebo Rod Steward. Mimo jiné se jako moderátor představil také Phil Collins nebo zpěvačka Tina Turner.

Stanice se tak velmi rychle stala oblíbenou mezi diváky i mezi interprety. Zázračných účinků vysílání videoklipů na popularitu muzikantů si záhy všimly i nahrávací společnosti, a tak začaly ve velkém produkovat ke svým singlům i videa. Vzhledem k tomu, že MTV šla těmto mocným společnostem často na ruku, objevovaly se na obrazovce stále častěji hvězdičky tlačené vzhůru spíš svými manažery než talentem, což veřejnost i odborníci vyčítají MTV dodnes.

Vzhledem k dnešnímu obsahu MTV se to zdá až neuvěřitelné, ale první roky vysílání provázely rasové problémy. Na obrazovku se téměř nemohli prosadit černí umělci a MTV se kvůli tomu stávala terčem kritiky. Tuto bariéru se nakonec podařilo prolomit až v roce 1983 Michaelu Jacksonovi, který prorazil s kultovním hororovým klipem k písni Thriller.

Nejen klipy 

Dnes je stanice známá i díky udílení hudebních cen, takzvaných MTV Video Music Awards, jejichž předávání je každoročně velkou událostí ve skutku americkém stylu. Světlo světa spatřilo však díky MTV i několik nezapomenutelných reality show. Kdo by neznal Jackass, ve kterém si parta šílených hochů rozbíjí dobrovolně ústa těmi nejoriginálnějšími a někdy i nejnechutnějšími způsoby.

MTV má dnes desítky žánrových programů. Například jen ve Velké Británii vysílá 16 kanálů. Od klasického rocku po taneční hudbu. MTV hraje v neuvěřitelných  41 národních či regionálních mutacích, od konce roku 2009 i v české verzi MTV Czech.

Reklama

Výběr článků

Načítám