Hlavní obsah

Zmrtvýchvstalý šampion Lance Armstrong

Novinky, Martin Tyburec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dnes čtyřicetiletý americký cyklista Lance Armstrong sedmkrát za sebou porazil všechny soupeře na nejprestižnějším etapovém závodě světa Tour de France. Před svou jedinečnou sérií vítězství však porazil ještě silnějšího a neodbytnějšího soupeře, samotnou smrt. Jeho únik před rakovinou je příkladem síly lidské vůle a touhy přežít.

Foto: Profimedia.cz

Americký cyklista Lance Armstrong slaví dnes 40. narozeniny

Článek

Sportovní talent

Lance Armstrong se narodil 18. září 1971 nedaleko texaského Dallasu. Když se podíváme na jeho životní příběh, vypadá to, že se narodil, aby sportoval. Už ve dvanácti letech skvěle plaval a v šestnácti byl profesionálním triatlonistou. Plavání tehdy spojil s během a jízdu na kole. Ačkoli se mu jako triatlonistovi dařilo velmi dobře a dokonce často závody vyhrával, poměrně brzy si uvědomil, že ze tří disciplín triatlonu má zvláštní nadání především pro jízdu na kole.

Poprvé na Tour

Právě na něm se v roce 1992 účastnil olympijských her v Barceloně a tehdy překvapivé 14. místo mu přineslo první velkou profesionální smlouvu v cyklistickém týmu Motorola. V jeho barvách vyhrál hned první závod, kterého se zúčastnil, a jméno Lance Armstrong se pomalu začalo stávat mezi cyklistickými fanoušky známým. O rok později se poprvé objevil na Tour de France a i když po 12. etapě na průběžném celkovém 97. místě odstoupil, podařilo se mu předtím jedu z etap slavného závodu vyhrát.

V následujících letech se stále ještě velmi mladému závodníkovi dařilo celkem pravidelně umisťovat na stupních vítězů v menších závodech v Evropě i USA, v roce 1996 se však jeho forma začínala náhle vytrácet. Na Tour de France vydržel jen pět dní a příliš se neprosadil ani na olympijských hrách Atlantě.

Děsivá diagnóza

Atlantská olympiáda probíhala v létě a už během ní Lance cítil první příznaky zhoubné nemoci, o níž se měl brzy dozvědět. Bolelo ho v tříslech, špatně se mu dýchalo a často mu třeštila hlava. Považoval to ale za následky tvrdého tréninku a odkládal důkladnější vyšetření až na podzim. Druhý říjen 1996 byl pro Lance Armstronga asi nejhorším dnem jeho života. Lékaři mu diagnostikovali rakovinu varlat v nejtěžším stadiu zhoršenou ještě o rozsáhlé metastáze na plicích. Brzy se navíc ještě objevily další dva nádory na mozku. Jeho šance na přežití v tu chvíli vypadaly velmi špatně, natož že by se ještě někdy vrátil k závodění.

Armstrong podstoupil okamžitě operaci, ale po dlouhém uvažování se rozhodl odmítnout velmi agresivní chemoterapii a raději zvolil méně tvrdou chemoterapii, jež by mu dovolovala vrátit se někdy v budoucnu k cyklistice. Jen málo kdo tehdy věřil, že dělá dobře. Jeho nejbližší ho však v nejtěžších chvílích podrželi, a tak už 13. prosince 1996 měl Lance poslední chemoterapii za sebou. Následné testy ukázaly, že léčba zabrala. Nebylo ještě úplně vyhráno, ale zdálo se, že se mu podařilo rakoviny zbavit.

Podceňovaný návrat

Už po necelém roce od zjištění nemoci uspořádal Armstrong tiskovou konferenci, na níž oznámil, že se chce vrátit. Po náročné léčbě byl vyhublý a nikdo nesázel na to, že by se kdy mohl vrátit na stejnou úroveň, ze které ho nemoc smetla. Dlouho nemohl najít stáj, která by ho přijala. Lance však prokázal, že je obrovský bojovník a nakonec dostal nabídku od americké stáje U.S. Postal.

Jeho prvním startem po návratu byl pětidenní závod napříč Španělskem, kde skončil na nečekaně skvělém čtrnáctém místě. Jeho štíhlejší postava mu dodala novou lehkost, kterou překvapil všechny, kdo ho odepisovali. Hned při dalším závodě Paříž Nice však nedokončil a hodlal definitivně ukončit kariéru. V tu chvíli svého cíle dosáhl, podařilo se mu vrátit se po těžké rakovině na závodní sedlo a to mu stačilo.

Fenomén ve žlutém

Nebyl by to však on, kdyby se vzdal tak lehce. V roce 1998 se rozhodl ještě zúčastnit slavné Vuelty a svým 4. místem vyrazil dech snad i sám sobě. Získal nové sebevědomí a jeho jediným cílem a snem nyní bylo vyhrát Tour de France, která ho čekala v červenci 1999.

A opravdu, neuvěřitelné se stalo skutkem. Muž, který byl ještě nedávno na pokraji smrti, se stal vítězem nejprestižnějšího etapového závodu světa. To však nebylo všechno, své vítězství pak zopakoval i v letech 2000, 2001, 2002, 2003, 2004 a 2005. Byla to neuvěřitelná šňůra vítězství, která z něj udělala hrdinu a vzor nejen pro ty, které postihla podobná vážná nemoc.

Zajímavosti 18. září

Svátek Kryštof

Významné události

1916 Po roce od otevření se protrhla přehrada Desná

96 římským císařem se stal Nerva

Významná narození

1959 Jakub Smolík (český zpěvák)

1905 Greta Garbo (americká herečka)

Už samotné uzdravení byl velký důkaz Armstrongovy duševní síly. Ovšem to, že se mu podařilo po rakovině a chemoterapii vrátit na vrchol, vypovídá o jeho skutečně neobyčejně silné vůli. Lance si ale svojí sílu nenechává pro sebe. Po svém uzdravení založil nadaci, která pomáhá lidem nemocným rakovinou, poskytuje jim informace a financuje výzkum léčby této vážné ale nikoli nepřemožitelné nemoci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám