Hlavní obsah

Martin Luther King měl sen

Novinky, Jan Barák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Černí po boku bílých, rovnoprávně a v přátelství. Tak zněla hlavní myšlenka legendárního projevu „I have a dream“ („Mám sen“) baptistického kněze Martina Luthera Kinga. King projev přednesl 28. srpna 1963 na schodech Lincolnova památníku během pochodu na Washington za práci a svobodu. V roce 1964 nejen za něj dostal Nobelovu cenu míru, o čtyři roky později byl i kvůli němu zavražděn.

Foto: Profimedia.cz

Martin Luther King, autor legendárního projevu "I have a dream"

Článek

Nezdolný bojovník za lidská práva, žadatel rasové rovnoprávnosti a konce diskriminace v USA, odpůrce války ve Vietnamu. To vše i mnohem více byl Martin Luther King.

King proslul také jako uznávaný vůdce pochodů a demonstrací a především jako autor projevu „I have a dream.“

Apelující řeč, kterou si 28. srpna 1963 vyslechlo u Lincolnova washingtonského památníku přes čtvrt miliónu lidí, se stala mezníkem v úsilí o ukončení rasové diskriminace v USA.

"Mám sen, že jednoho dne mé čtyři děti budou žít v zemi, kde nebudou posuzovány podle barvy kůže, ale podle charakteru," hřímal Martin Luther King v jednom z nejzásadnějších rétorických počinů 20. století.

Foto: Profimedia.cz

Ulice v Harlemu pojmenovaná na počest Martina Luthera Kinga

Terčem odposlechů

Kingova angažovanost za rovnoprávnost všech amerických občanů byla v prosinci 1964 také po právu oceněna. Dostalo se jí Nobelovy ceny míru, King se stal ve svých 35 letech jejím nejmladším držitelem v historii, a především vybudila americké nejvyšší státníky k činům.

Prezident Lyndon B. Johnson rok po Kingově projevu podepsal zákon, který zakazoval rasovou diskriminaci v důležitých otázkách zaměstnání i vzdělání. V srpnu roku 1965 pak byla odstraněna další diskriminační opatření přijetím zákona o volebním právu.

Velké oblibě se ale Luther King u prezidenta Johnsona netěšil a na jméno mu nemohl přijít ani tehdejší šéf CIA Edgar Hoover.

Podle Hoovera King usiloval o komunistický převrat, a v roce 1963 měl proto po dobu 30 dnů i odposlouchávaný telefon. Jeho hovory byly monitorovány, nic nekalého ani podvratného však nezajistily.

Foto: Profimedia.cz

Památník ve Washingtonu připomínající legendární proslov Martina Luthera Kinga I have a dream

Smrt z ruky Earla Raye

Nečekaná smrt dostihla Luthera Kinga dne 4. dubna 1968 během jeho pobytu v Memphisu. King do města přicestoval postavit se za utiskované provozovatele místních technických služeb, jejichž hodinová mzda se pohybovala mezi 45 a 50 centy za hodinu.

King byl zavražděn během svého projevu na balkóně ve druhém patře memphiského motelu Lorraine. Vrahem byl James Earl Ray, kterého policie dopadla na londýnském letišti Heathrow dva měsíce po atentátu. Ray byl okamžitě deportován do USA a odsouzen na 99 let vězení.

Zajímavosti 28. srpna

Svátek: Augustýn

Významné události:

1838 český šlechtic Jiří Buquoy nechal zřídit první přírodní chráněnou rezervaci, území se nacházelo na novohradském panství a do dějin vešlo pod názvam Žofínský a Hojnovodský prales

1867 do Prahy byly z rakouské Vídně trvale navráceny české korunovační klenoty

1988 na americké letecké základně Ramstein v Německu došlo k jedné z nejhorších leteckých katastrof, ve vzduchu do sebe narazila tři akrobatická letadla, 69 lidí zahynulo

Významná narození:

1945 Milan Kňažko (slovenský filmový, seriálový herec a politik)

1965 Satoši Tadžiri (japonský grafický designér, autor videohry Pokémon)

Vražda Luthera Kinga vedla k vypuknutí obrovských nepokojů v šedesáti městech USA a pohřbu se 9. dubna zúčastnilo více než 300 000 tisíc lidí. Prezident Lyndon Johnson mezi nimi ale chyběl. Pohřeb jednoho z největších mírotvorců si nechal ujít.

Reklama

Výběr článků

Načítám