Hlavní obsah

"Právě jsem zastřelila Andyho Warhola," řekla před 43 lety žena a dala policistovi pistole

Novinky, Jan Barák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plechovky na Campbellovu rajčatovou polévku, slavná láhev pro Coca Colu, komiksové portréty Elvise Presleyho nebo Marilyn Monroe. Někteří díla Andyho Warhola, zakladatele pop artu, zbožňovali, jiní mu nemohli přijít na jméno. Valerie Solanas Warhola nenáviděla natolik, že na něj 3. června 1968 spáchala atentát.

Článek

Je deštivý večer krátce po atentátu. Valeria Solanas zastavuje dopravního policistu Williama Schmalixe, odevzdává mu dvě pistole a lakonickým hlasem říká: „Právě jsem zastřelila Andyho Warhola, měl příliš velkou kontrolu nad mým životem.“ Schmalix Solanas okamžitě zatýká. O pár bloků dál v nemocnici Warhol začíná svůj boj o život, lékaři mu dávají šance 50 na 50, kulka je totiž příliš hluboko.

Valeria Solanas byla mladá dáma s pohnutým osudem. Absolventka psychologie, v dětství údajně zneužívaná otcem, co se živila jako prostitutka. Byla také radikální feministkou a autorkou publikace SCUM MANIFESTO, ve kterém mužskou populaci prohlašovala za biologickou havárii, kterou je třeba odstranit.

Co ve své knize Solanas káže, tomu také dostojí. K likvidaci si vybírá výtvarnou ikonu šedesátých let Andyho Warhola.

Seznámení Warhola se Solanas

K prvnímu kontaktu Solanas s Warholem došlo skrze film. Solanas, která byla také příležitostnou herečkou, je obsazena do Warholova filmu I, a Man- experimentálního snímku, který se natáčel v bytu bratrance Fidela Castra a Solanas zde ztvárnila postavu Solanis.

Solanas se pak Warhola pokoušela kontaktovat prostřednictvím několika scénářů, například Up Your Ass. Warhol ho však pro přílišné pornografické pojetí odmítl a co víc, když se Solanas dožadovala navrácení scénáře, přiznal, že už ho nemá. Že ho někam zašantročil.

Warhol smrti zázračně uniká

A možná právě proto se Solanas zkraje června objevuje ve Warholově studiu The Factory s pistolí v ruce. Na Warhola čeká v zasedací místnosti, a když Warhol v doprovodu svého kurátora a manažera přichází, začíná střílet.

Celkem vypálí tři kulky, jedna z nich trefuje umělcův hrudník. Poté míří zbraň na hlavu umělcova manažera. Spoušť se ale zablokuje a Solanas odjíždí výtahem. Jak se později ukáže, jde se rovnou udat.

Později je obviněna z pokusu o vraždu a na tři roky umístěna do psychiatrické léčebny. Ve vězení nekončí proto, že Warhol, který se zázračně zotavuje, odmítá proti ní svědčit. Do konce života ale nosí zpevňující korzet, který má zabránit zhoršení zranění.

Zajímavosti 3. června

Svátek: Tamara

Významné události:

1950 uskutečnil se první výstup na Annapurnu I., desátou nejvyšší horu světa

2006 na základě referenda vznikla samostatná Černá hora, nejmladší stát Evropy

Významná narození:

1926 Allen Ginsberg (americký básník, hlavní postava "beatníků")

1930 Václav Vorlíček (filmový režisér, snímky Dívka na koštěti, Tři oříšky pro popelku)

1951 Ivan Horník (fotbalový funkcionář)

Valerie Solanas umírá v anonymitě hotelu pro chudé v San Franciscu v roce 1988, kde si do té doby vydělávala na drogy prostitucí. Navždy však bude známa jako ta, co se 3. června roku 1968 pokusila zastřelit Andyho Warhola.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám