Hlavní obsah

Už 35 let se nám dělá špatně na horských dráhách

Novinky, Tereza Kušová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Adrenalin, který v dnešní době nacházíme v zábavných centrech, byl vynalezen už v 18. století. Obyčejné horské dráhy, kdy trať vedla jen nahoru, dolu a zase nahoru, dolu, jsou ty tam. Dnes vládnou jen ty horské dráhy, které člověku přivedou málem srdeční kolaps a derou slzy do očí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Před pětatřiceti lety byla postavena první horská dráha z oceli a k tomu s takzvanou vertikální smyčkou. To je kus trati, kdy je cestující hlavou dolů, zamíří směrem nahoru, protočí se na hlavu a zase pokračuje přímým a vodorovným směrem. Tato změna je mezi výrobci a návrháři horských drah známá jako velká americká revoluce nebo také La Revolución.

První horská dráha s vertikální smyčkou byla vyrobena Němcem Antonem Schwarzkopfem, návrh nakreslil Werner Stengel. Dráha se stala součástí zábavního parku Six Flags Magic Mountain ve Valencii ve státě Kalifornie v USA. Otevřena pro veřejnost byla 8. května roku 1976. V té době bylo po světě, a hlavně ve Spojených státech amerických, už nespočet horských drah, které byly součástí zábavních parků. Tvůrci proto chtěli vytvořit něco zcela odlišného, co by přilákalo davy lidí až z tak vzdáleného zábavního parku, jako je na Coney Islandu v New Yorku.

Park Six Flags Magic Mountain byl otevřen už roku 1971. Ten je jeden z nejnavštěvovanějších na světě, svědčí o tom i fakt, že dokonce mu byl v roce 2011 napočítán nejvyšší počet horských drah v jednom parku na světě. Park začal s pěti sty zaměstnanci a třiatřiceti atrakcemi, mezi nimi lanová dráha, metro, tedy jednokolejka, která spojuje celý park, ale také kulisy jezer, hor nebo i vesmíru.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

První celebritou, která zde vystoupila, byla zpěvačka Barbra Streisandová. Chvíli po svém otevření zábavní park požádal filmovou společnost Warner Brothers o povolení používat jejich kreslené postavičky známé jako Looney Tunes, což se jim necelý rok po fungování také podařilo. Maskotem parku byl však troll, ten tam vydržel až to roku 1985.

V době vzniku zábavního parku měl Magic Mountain pouze jednu horskou dráhu, ta druhá byla otevřena už roku 1973, přezdívalo se jí „divoká myš.“ Zlomový rok přišel právě roku 1976. Park otevřel svou nejnovější atrakci a stal se prvním na světě s tři sta šedesáti stupňovou smyčkovou horskou dráhou.

Dnes park Six Flaxs Magic Mountain provozuje celkem 18 horských drah, mezi nimi i ty nejhrozivější, nejdivočejší a nejrychlejší na světě. Většina z nich nese i zvučné názvy jako Terminátor Salvation, Little Flash nebo First Flight. Když park odkoupila společnost s největším řetězcem zábavních parků po Spojených státech amerických Six Flags, hlavními hrdiny se stali Bugs Bunny, jeho přátelé a komiksové postavy od DC Comics.

Zajímavosti 8. května

Státní svátek: Den vítězství

Počasí: -0,2°C (1781)

             28,3°C  (2003)

Významné události:

1886 byl patentován název Coca-Cola.

1946 byl přijat zákon o právnosti jednání souvisící s bojem o znovunabytí svobody Čechů a Slováků.

1984 Sovětský svaz oznámil, že bude bojkotovat olympijské hry v Los Angeles v Kalifornii.

Významná narození:

1884 Harry S. Truman, 33. americký prezident.

1899 Friedrich August von Hayek, rakouský ekonom, politolog, sociolog a nositel Nobelovy ceny za ekonomii za rok 1974.

1906 Roberto Rossellini, italský režisér a scénárista (Láska, Německo v roce nultém, Evropa 51).

1919 Lex Barker, americký herec, představitel filmového Old Shatterhanda (Poklad na Stříbrném jezeře, Vinnetou, Old Shatterhand).

1945 Jan Halas, český novinář, literát a rozhlasový redaktor.

1977 Iva Kubelková, česká modelka, moderátorka a herečka, stala se první ViceMiss roku 1996.

Zábavní park Magic Mountain se několikrát objevil v hollywoodských filmech nebo světově známých seriálech. Po horské dráze se svezli herci seriálu Beverly Hills 90210, Buffy, přemožitelka upírů nebo Knight Rider. Nejznámější je ale znělka amerického seriálu Krok za krokem, která se celá odehrává právě v zábavním parku Six Flags Magic Mountain.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám