Hlavní obsah

Znaménka na ruce hlásí zhoubné riziko

BBC, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zvýšený počet mateřských znamének na paži je snadno prakticky sledovatelným a přitom důležitým ukazatelem, jak vysoce je, či není nositel ohrožen rizikem propuknutí rakoviny kůže a melanomu. S odvoláním na studii v odborném časopise British Journal of Dermatology na to upozornila britská BBC.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Pokud má člověk na paži více než jedenáct mateřských znamének, ukazuje to na zvýšené riziko zhoubných nádorů, protože pak je pravděpodobné, že po těle jich bude ke stovce. Vedoucí studie Simone Riberová, která vede oddělení pro výzkum dvojčat a genetickou epidemiologii na King’s College London, shrnuje: „Tato zjištění by mohla mít významný dopad pro primární péči, protože obvodním lékařům umožňují přes snadno dostupnou část těla přesněji a mimořádně rychle zjistit celkový počet znamének pacienta.“

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Vědci se zaměřili i na melanom

Spoluautorka studie Veronique Batailleová dodala, že pokud by pacienty znepokojil abnormální počet mateřských znamének a zašli za lékařem, jejich spočítání na jedné paži „by mohlo spustit varovnou sirénu“ a včas odhalit ty, na něž by se měli urychleně podívat odborníci na tyto typy zhoubných nádorů.

Vědecký tým z King’s College po osm let srovnával tři tisíce dvojčat ženského pohlaví z USA. Analyzoval přitom informace o typu kůže, o pihách a mateřských znaménkách na jejich těle.

Zvlášť důležité je toto zjištění zhoubného melanomu, který se téměř v polovině případů vyvíjí z abnormálních mateřských znamének, takže jejich počet přímo souvisí s mírou rizika propuknutí této nemoci.

Doktorka Claire Knightová z organizace Cancer Research UK připomněla, že je důležité, aby pacient informoval lékaře o každé významnější změně ve velikosti, tvaru či barvě znamének. Je třeba se dívat na celé tělo – muži by měli sledovat zvláště trup, ženy nohy.

Anketa

Necháváte si lékařem zkontrolovat znaménka?
pravidelně
19 %
jednou jsem to udělal/a
25,8 %
ne
55,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2881 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám