Hlavní obsah

Zatmění a květinový úplněk. Měsíc nabídl úchvatnou podívanou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Měsíc připravil v neděli a v pondělí v různých částech světa pozoruhodnou podívanou. Zatímco u nás jsme si mohli v pondělí nad ránem vychutnat jeho částečné zatmění, v Řecku se mohli kochat tzv. květinovým úplňkem a třeba na Kanárských ostrovech a v Latinské Americe úplným zatměním naší přirozené družice.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Krvavý úplněk a jeho úplné zatmění sledovali lidé různě po světěVideo: Reuters

 
Článek

„Podmínky pro pozorování zatmění nás mile překvapily,“ sdělil Novinkám Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd ČR v Ondřejově.

„S ohledem na to, že Měsíc byl už nízko nad obzorem, jsme čekali spíš špatné pozorovací podmínky, protože světlo blíže k obzoru prochází delší vrstvou atmosféry a více se projeví neklid vzduchu. Ale vzduch byl jako přibitý, naprosto klidný,“ pokračoval.

Foto: Jiří Srba, Astronomický ústav AV ČR
Foto: Jiří Srba, Astronomický ústav AV ČR

Částečné zatmění Měsíce zachycené z Ondřejova

Bohužel se však podle něj při pozorování na ondřejovské hvězdárně Měsíc postupně schoval za mraky u horizontu. „Tudíž jsme pozorovali jen první část zatmění. Severní oblasti republiky na tom byly lépe,“ dodal Suchan.

Zatmění Měsíce:

  • Astronomický jev, při němž se Měsíc v úplňku společně se Zemí a Sluncem nacházejí v jedné přímce. Země v pozici uprostřed mezi ostatními tělesy pak zastiňuje Měsíc před slunečním světlem.
  • Existují tři druhy zatmění Měsíce: polostínové, při kterém Země nezastiňuje žádnou část Měsíce úplně; částečné, při kterém Země zcela zastiňuje část povrchu Měsíce; úplné, při němž je Měsíc zcela Zemí zastíněný.
  • Zatmění Měsíce může trvat až 107 minut a z různých míst na Zemi je ho možné pozorovat dvakrát až třikrát do roka.

„Nejlepší pohled na úkaz byl z kopců nebo v horách,“ uvedl Martin Gembec z České astronomické společnosti.

Částečné zatmění Měsíce začalo v tuzemsku nad jihozápadním obzorem krátce před půl pátou ráno, z ČR ho ale lidé viděli jen necelou hodinu. Po páté hodině totiž Měsíc v podobě „ukousnutého“ úplňku zapadl.

Nad ránem bude možné sledovat částečné zatmění Měsíce. Vidět budou i planety

Věda a školy

Měsíční úplněk vstoupil ve 3:32:07 SELČ nejprve do zemského polostínu, v ten okamžik však žádná změna pouhým okem ještě pozorovatelná nebyla. Teprve po čtvrt na pět začala levá horní část Měsíce vypadat poněkud „začouzená“.

Do úplného zemského stínu Měsíc vstoupil ve 4:27:53 SELČ. „Ten se okem bude jevit černý, ale na fotografii delším expozičním časem bychom zjistili, že jeho střed je červený a okraj sivomodrý až šedý. Je to dáno lomem světla Slunce v zemské atmosféře. Světlo se láme jak ve vyšších vrstvách s ozónem, což je zdrojem namodralého okraje stínu, tak v hustších, kterými již projde jen červené světlo a ostatní barvy jsou rozptýleny,“ popsal Gembec před samotným jevem.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Částečné zatmění Měsíce, 16. května 2022, Olomouc

„V rámci Evropy fázi úplného zatmění uvidí na ještě tmavé obloze na západě Francie, ve Španělsku, v Portugalsku nebo na přidružených ostrovech v Atlantiku, například na Azorských či Kanárských ostrovech. V plné kráse bude pozorovatelné zejména z amerického kontinentu,“ upozornil nedávno astronom Petr Horálek z Fyzikálního ústavu Slezské univerzity v Opavě.

Luna zbarvená do ruda

Podle agentury Reuters ohromilo v pondělí 16. května milovníky astronomie např. úplné zatmění Měsíce pozorované ze španělského ostrova Gran Canaria.

Přestože jde o úplné zatmění Měsíce, tak lunární kotouč nikdy zcela neztmavne, ale spíše získá takovou měděnou načervenalou lehkou záři, připomíná Reuters – nazývá se pak mj. také „krvavý Měsíc“.

Foto: Profimedia.cz

Fáze měsíčního zatmění na Mallorce

Jak už v minulých letech připomněl Pavel Gabzdyl z Hvězdárny a planetária Brno, u daného úplňku se setkáváme v anglicky psaných článcích právě s onou informací, že Měsíc bude „krvavý“. „Označení ‚krvavý superměsíc' (z angl. ‚Blood Supermoon') vychází z faktu, že během maximální fáze úplňku proběhne také úplné zatmění Měsíce,“ poznamenal.

„Během něho Měsíc prostupuje zemským stínem, a protože na něj zároveň dopadají červánky lámané zemskou atmosférou do vnitřku zemského stínu, Měsíc chytne nezvyklé načervenalé zabarvení,“ vysvětlil Gabzdyl.

Svět zažil nejdelší částečné zatmění Měsíce za 581 let

Věda a školy

U nás tedy proběhlo jen částečné zatmění. Úplné zatmění Měsíce bude z Česka viditelné až 7. září 2025.

Foto: Profimedia.cz

Krvavý Měsíc, Španělsko, Málaga

Reuters nabízí na úvodním videu u článku i záběry „květinového měsíce“ sledovaného z Řecka, jak se tento úplněk v neděli 15. května vyhoupl na oblohu. Podle folkloru je nazývá „květinový“ jednoduše z toho důvodu, že nastává v období rozkvetlého jara.

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Květinový měsíc v Řecku

Od padajících hvězd po zatmění Slunce. Rok 2022 slibuje působivá nebeská představení

Věda a školy

Lidé v Latinské Americe – např. i v Argentině a Venezuele, odkud pocházejí záběry na úvodním videu – byli v neděli večer tamního času „oslněni“ prvním „superměsícem“ a zatměním Měsíce v roce 2022, píše rovněž agentura.

Foto: Profimedia.cz

Z letošního zatmění Měsíce v Chile

Jeden z nejlepších pohledů na následné úplné zatmění Měsíce (tj. „krvavý Měsíc“) se měl nicméně naskytnout z chilského hlavního města Santiago de Chile. I to můžete vidět v úvodní videosekvenci.

Foto: Petr Horálek

Hluboké nebe při zatmění Měsíce. Výsledný snímek z noci 15./16. května 2022 pořízený z chilského města San Pedro de Atacama.

Výběr článků

Načítám