Hlavní obsah

Nad ránem bude možné sledovat částečné zatmění Měsíce. Vidět budou i planety

Bude-li v pondělí 16. května časně ráno bezoblačné počasí, bude možné na jihozápadním obzoru pozorovat částečné zatmění Měsíce. Započne ve 4:28 a potrvá necelou hodinu, protože po páté hodině měsíc v podobě ukousnutého úplňku zapadne. Úkaz by měl být pozorovatelný pouhým okem na celém území České republiky, pozorování nabídnou i některé hvězdárny.

Foto: Astro.cz

Částečné zatmění Měsíce ze 16. července 2019

Článek

Měsíční úplněk vstoupí ve 3:32:07 SELČ nejprve do zemského polostínu. V ten okamžik však žádná změna pouhým okem ještě pozorovatelná nebude. Teprve po čtvrt na pět začne levá horní část Měsíce vypadat poněkud „začouzená“.

Částečné zatmění začne přesně ve 4:27:53 SELČ. Měsíc vstoupí do úplného zemského stínu, jenž se při pohledu okem bude jevit černý, ale na fotografii pořízené s delším expozičním časem bude možné si všimnout, že jeho střed je červený a okraj sivomodrý až šedý, což je dáno lomem světla Slunce v zemské atmosféře. Světlo se láme jak ve vyšších vrstvách s ozónem (zdroj namodralého okraje stínu), tak v hustších, kterými již projde jen červené světlo a ostatní barvy jsou rozptýleny.

„Úplné zatmění neuvidíme. Začíná v 5:29:13 SELČ, ale Měsíc zapadá dříve, například v Praze v 5:12 SELČ. Po páté hodině již také bude nad obzorem Slunce, takže Měsíc bude nad obzorem již hůře viditelný,“ upozorňuje Martin Gembec z České astronomické společnosti.

Předchozí zatmění Měsíce bylo možné sledovat 5. června 2020 a bylo polostínové, příští zatmění Měsíce proběhne 28. října 2023 a bude rovněž částečné.

Zatmění měsíce
Jde o astronomický jev, při němž se Měsíc v úplňku společně se Zemí a Sluncem nacházejí v jedné přímce. Země v pozici uprostřed mezi ostatními tělesy pak zastiňuje Měsíc před slunečním světlem. Existují tři druhy zatmění Měsíce, a to polostínové, při kterém Země nezastiňuje žádnou část Měsíce úplně, částečné, při kterém Země zcela zastiňuje část povrchu Měsíce a úplné, při němž je Měsíc zcela Zemí zastíněný. Zatmění Měsíce může trvat až 107 minut a z různých míst na Zemi je ho možné pozorovat dvakrát až třikrát do roka.

Z vyvýšeného místa a s triedrem

Zatmění měsíce je úkaz pozorovatelný i pouhým okem, astronomové ovšem doporučují použít třeba i jen malý dalekohled – triedr. Letošní částečné zatmění Měsíce bude totiž spíše hůř pozorovatelné.

Protože se odehraje velmi nízko nad jihozápadním obzorem, radí odborníci ke sledování zvolit vyvýšené místo, například vysoký kopec s volným výhledem na jihozápad.

Šňůra planet

Přivstat si v pondělí ráno se vyplatí ještě kvůli jednomu hezkému úkazu.

„Ranní obloha nyní totiž nabízí kromě Merkuru přehlídku všech okem viditelných planet. Zatímco Měsíc bude 16. května na jihozápadě, planety najdeme nad východem až jihovýchodem. Nejníže na východě bude Venuše, ale bude se jevit nejjasnější. Vpravo od ní bude také poměrně dost jasný Jupiter. Dále směrem k jihu bude slabší Mars a nejblíže jihu bude stejně slabý Saturn,“ láká Martin Gembec.

Foto: Stellarium, Martin Gembec

Rozložení planet ráno, v pondělí 16.5.2022

Hvězdárny, kde lze částečně zatmění Měsíce pozorovat
Hvězdárna TurnovOd 4:00 do 5:30, za předpokladu, že bude vidět Měsíc nad jihozápadním obzorem. Vstupné dobrovolné
Hvězdárna ŽebrákOd 4:00 do 5:30, pouze za jasného počasí. Vstupné dobrovolné
Astronomický ústav AV ČR, hvězdárna OndřejovOd 4:00 do východu Slunce na Radarové louce hvězdárny. Vstup zdarma
Zdroj:  Česká astronomická společnost

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám