Hlavní obsah

Začnou prvňáci nosit ochranné helmy? Některé maminky je nasazují i batolatům

ČTK, ťas

Fotbalového brankáře Petra Čecha už fanoušci bez jeho typické ochranné helmy pomalu ani nepoznávají. I v televizní reklamě ji musí nejdřív vyndat ze své sportovní brašny a narazit na hlavu, aby upoutal pozornost ignorantského pražského taxikáře. Neměla by se tedy taková ochrana hlavy stát také přirozenou součástí obsahu školních brašen?

Článek

Na kolo, brusle či lyže ale helma rozhodně patří. Úrazy při sportech mohou být velmi vážné a přilba může zachránit zdraví i život, shodují se pediatři.

Prvňáky na cestě do školy ale zatím nic podobného nedoprovází. Možná se to ale změní už během několika let, až do školního věku dorostou dnešní batolata. Těm už totiž starostlivé maminky běžně nasazují na první krůčky speciální ochranné přílby pro nejmenší.  

Ochranné helmy pro mladší než dvouleté dítě nabízí v Česku několik prodejců, všichni zaručují nezávadnost výrobku, jehož cena se pohybuje od 600 do 2000 korun. Maminky o těchto přilbách diskutují v různých internetových fórech. Zatímco některé výhody vychvalují, jiné jsou zdrženlivější.

Pediatři nejsou nadšeni

Nebezpečí pádu a úrazu číhá všude, podle lékařů by tak batolata musela nosit helmu neustále, od čehož odborníci rozhodně odrazují. Pediatři zdůrazňují, že ochrana hlavy je nutná hlavně při jízdě na kole, bruslích, lyžích, doma prý je lepší zabezpečit prostor, kde se dítě pohybuje.

Dětský lékař Milan Kudyn upozorňuje, že dlouhodobé nošení helmy není vhodné už jen z hygienického hlediska. „Děti se potí, navíc pokud je to skořepina, mohou se vytvářet otlaky,“ říká Kudyn. Dodává, že důležitou roli hraje i psychologický moment. „Když si začínající chodec udělá první bouli, dá si příště pozor, bude opatrnější, ale pokud neucítí bolest, před ničím se nezastaví,“ vysvětlil pediatr.

Odborníci radí maminkám, aby raději než na helmy spoléhaly na selský rozum. Dobré je odstranit z dosahu dětí všechny ostré rohy. „Obecně lze říci, že dětská hlavička je odolná vůči tupému nárazu. Nebezpečnější jsou ostré předměty. Doporučujeme matkám, aby po pádech pozorovaly dítě, pokud se nemění jeho chování, není třeba se obávat. Pokud má někdo obavy, rentgen vše odhalí,“ vysvětlil Kudyn. „Každopádně ochranným helmám na doma pro malé děti netleskám,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám