Hlavní obsah

Žáci dostali pololetní vysvědčení, na páteční volno leckde navazují jarní prázdniny

– Praha, Liberec

Žáci základních a středních škol si ve čtvrtek 30. ledna ze škol odnášejí pololetní vysvědčení, pro zhruba 107 800 prvňáčků je to poprvé. V pátek pak více než milion školáků, žáků a učňů čekají jednodenní prázdniny, na které ve 14 okresech navážou od pondělí i prázdniny jarní.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Již tradičně vysvědčení předávali nejen učitelé, ale i ministr školství Robert Plaga (ANO). Letos si pro tuto příležitost vybral Základní školu Ruská v Litvínově, největší školu ve městě. Chodí do ní 650 žáků, přičemž pětina z nich má různé handicapy.

Robot v Liberci

Zajímavé to měly děti ze tří základních škol v Liberci. Pololetní vysvědčení totiž převzaly v tamním zábavním vědeckém centru iQLandia z rukou humanoidního robota Thespiana, který rovněž každému žákovi řekl, v čem je dobrý a v čem by se měl zlepšit.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Školáci ze tří libereckých ZŠ převzali 30. ledna pololetní vysvědčení z rukou humanoidního robota Thespiana.

„Je znát, že se pečlivě připravuješ na výuku, neboj se více hlásit, každý se může splést,“ řekl například Thespian Lindě, která chodí do čtvrté třídy ZŠ Sokolská.

Známky mohou podle studie zkreslovat šance na přijetí na střední školu

Věda a školy

Páteční volno dětem zpestří řada akcí. Například v Praze budou moci děti se zvláštní kartou od Pionýra navštívit zdarma či se slevou přes 40 muzeí, památek a dalších institucí. Akci doplní vědomostní soutěž a geocachingová hra, v níž budou účastníci podle souřadnic hledat různá místa s odměnou.

Jarní prázdniny rozprostřeny mezi 3. únorem a 15. březnem

Pololetní prázdniny mají v celé ČR jednotný termín, následující týdenní jarní prázdniny se liší podle okresů.

Letos začínají v některých regionech v pondělí 3. února, ostatní okresy je mají v následujících týdnech. V posledních 14 okresech skončí jarní prázdniny 15. března.

Reklama

Výběr článků

Načítám