Hlavní obsah

Za poslední tři měsíce zaznamenala Antarktida 30 000 otřesů

Novinky, Filip Šára

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Antarktidou od konce srpna otřáslo více než 30 tisíc zemětřesení. Zjistili to vědci z Chilské univerzity, podle kterých je tak tento nejjižnější a studený kontinent doslova „špičkou v seismické aktivitě”. Informovala o tom agentura Reuters s tím, že v oblasti tím pádem tato zemská činnost roste.

Foto: Profimedia.cz

Pohled na část souostroví Jižní Shetlandy a Bransfieldův průliv, kde se právě seismická aktivita značně projevuje.

Článek

Odborníci z chilského Národního seismologického centra při zmíněné univerzitě uvedli, že menší otřesy a jedno větší zemětřesení o síle šesti stupňů byly zaznamenány kupříkladu v Bransfieldově průlivu, což je zhruba 96 kilometrů široká oceánská úžina mezi Jižními Shetlandy a Antarktickým poloostrovem.

Jižní Shetlandy se vzdalují od Antarktického poloostrova

Zemětřesení jsou tak běžná, že Bransfieldův průliv, který se dříve rozšiřoval o zhruba sedm až osm milimetrů za rok, se nyní rozpíná tempem 15 centimetrů ročně.

Virus komplikuje i českou expedici do Antarktidy

Domácí

„Je to 20násobné zvýšení tohoto rozpínání průlivu, což znamená, že se Jižní Shetlandy od Antarktického poloostrova stále rychleji oddělují, a tedy vzdalují,” konstatoval ředitel centra Sergio Barrientos.

Jde zkrátka o to, že v blízkosti průlivu se střetává několik tektonických desek i mikrodesek, což sice docela často vede k otřesům povrchu, nicméně během posledního čtvrt roku jich bylo podle Chilanů opravdu hodně – až nezvykle.

Foto: Lyubomir Ivanov, GPL, Wikimedia Commons

Snímek z roku 2004: záběr z jednoho ostrova Jižních Shetland na Bransfieldův průliv. V pozadí je patrný Antarktický poloostrov.

Zmínili, že většina seismicity je soustředěna na začátku sekvence, zejména v průběhu září, kdy bývá i více než tisíc zemětřesení denně.

Poloostrov se rychle otepluje. Mohou za to otřesy?

Antarktický poloostrov je každopádně jedním z nejrychleji se oteplujících míst na Zemi a klimatologové pozorně sledují dopad měnícího se klimatu na tamní ledovce. Raůl Cordero z Universidad de Santiago de Chile (USACH) řekl, že zatím není jasné, jak velký vliv na ledovou pokrývku otřesy mají.

Vědci troubí na poplach. Dva hlavní ledovce v Antarktidě tají stále rychleji

Věda a školy

„Neexistují důkazy, že by tento druh seismické aktivity významně ovlivňoval stabilitu polárních ledových čepic,” prohlásil podle agentury Reuters.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám