Hlavní obsah

Za autismus dětí mohou pesticidy, prokázala studie

Vliv pesticidů během těhotenství zvyšuje riziko autismu. Ukazují to výsledky výzkumu vědců z univerzity v Kalifornii, které byly zveřejněny v časopise Perspectives. Vědci ve studii sledovali vztah pesticidů a diagnózy autismu a dalšího vývojového opoždění u dětí. Porovnali místa bydlení tisícovky matek, kterým se narodily handicapované děti, s mapami, které ukazují používání pesticidů v Kalifornii.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

"Ve studii jsme se zaměřili na to, kde ženy žily a kde prožily svá těhotenství a porovnali je s mapami o použití pesticidů,“ uvedla vedoucí studie  Irva Hertzová- Picciottová z Davisovy univerzity v Kalifornii.

V Kalifornii podle jejích slov se musí podávat zprávy o tom, kdo, kde, kdy a kolik pesticidů se použilo. Z výsledků sledování vyplývá, že některé třídy pesticidů byly používány v blízkosti bydlišť matek, jejichž dětí trpí autismem nebo vývojovým opožděním. Přibližně jedna třetina z nich žila v „blízké vzdálenosti“, tedy 1,25 nebo 1,75 kilometru od místa, kde se pesticidy používaly ve velkém.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Vědci zjistili, že pro ženy je nejrizikovější druhý nebo třetí trimestr. Pokud jsou v tomto období vystavené účinku pesticidů, riziko autismu a poškození mozku u jejich dětí je extrémně vysoké.

Zvláště nebezpečné jsou organofosfáty, pyrethroidy a karbamáty. Pyrethroidy se vyskytují v insekticidech a častou se používají k hubení komárů. Karbamáty se používají jako povrchové postřiky a návnady pro škůdce.

Autismus je jednou z nejzávažnějších poruch mentálního vývoje u dětí. Dítě dobře nerozumí tomu, co vidí, slyší a prožívá. Duševní vývoj dítěte je díky tomuto handicapu narušen hlavně v oblasti komunikace, sociální interakce a představivosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám